Sorbaria sorbifolia Sem – Lijsterbesspirea

Sorbaria sorbifolia SemSorbaria sorbifolia Sem of Lijsterbesspirea is een ideale bloeiende sierheester voor de kleine tuin en heeft mooi verkleurend,  geveerd blad. Lees hier alles over de standplaats, bladverkleuring, bloei, snoei en verzorging.

Deze heester heeft een compacte groei en wordt tot ongeveer 1 m hoog.

Het is een licht woekerende plant, maar als je de uitlopers direct verwijderd dan zal je er geen problemen mee hebben.

Lijsterbesspirea is vanwege zijn compacte groei zeer geschikt voor de kleinere tuin en kan ook goed in een heesterborder staan. Ook als kuipplant op het terras komt hij mooi tot zijn recht. Sorbaria sorbifolia Sem is winterhard en bloeit niet alleen mooi, maar heeft ook nog mooi verkleurend blad. De heester blijft klein en past zodoende in vrijwel iedere tuin.

Standplaats Sorbaria sorbifolia Sem

De heester staat graag op een plek in de zon of in halfschaduw.

Iedere goede tuingrond, die waterdoorlatend is, is geschikt.

Bloei en blad

Sorbaria sorbifolia SemSorbaria sorbifolia Sem bloeit met vrij grote crème witte bloemen in aren in juli en augustus.

De heester heeft mooi geveerd blad wat mooie verkleuringen laat zien. Het jonge blad komt al vroeg in het jaar aan de plant en is oranje geel van kleur. Af en toe worden er gedeeltes roze.

Later wordt het blad lichtgroen van kleur om in de herfst weer mooi naar rood te verkleuren. In de winter verliest de heester haar blad.

Snoei Sorbaria sorbifolia Sem

Als u vooral het gekleurde blad mooi vindt, dan kunt u de heester in de zomer snoeien, er zal dan weer mooi gekleurd blad verschijnen, net als in het voorjaar. Nadeel is wel dat de bloemen zullen uitblijven.

Wilt u wel bloemen hebben dan kunt u de heester zo nodig in maart wat uitdunnen.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier