Stratiotes aloides – Krabbescheer: bloei, blad, vermeerderen, standplaats

Stratiotes aloidesStratiotes aloides of Krabbescheer is een mooie wit bloeiende drijvende vijverplant  met een rozetvorm.

Stratiotes aloides is een snelle groeier, de plant vermeerdert zichzelf door middel van uitlopers. Jonge plantjes kun je los knippen van de moederplant als ze ongeveer 20 cm groot zijn.

Algemene informatie

Een grote plant kan tot 50 cm in doorsnede worden. Stratiotes aloides wordt ongeveer 40 cm hoog, de plant ligt gedeeltelijk onder water. Het blad is ongeveer 4 cm breed en de randen zijn gezaagd.

De plant scheidt algwerende stoffen af en zorgt dus voor helder water in de vijver. Stratiotes aloides heeft lange wortels, waarmee de plant zichzelf kan vastzetten in de grond. De plant haalt met zijn blad voedsel uit het water, niet met de wortels. De plant is tweejarig, de moederplant sterft af, maar heeft voor meerdere nieuwe planten gezorgd aan de uitlopers.

Wanneer bloeit Stratiotes aloides?

 

Deze drijvende waterplant bloeit wit van mei tot en met juli. Er vormt zich nooit meer dan één witte bloem tegelijk. Manlijke bloemen staan op een steeltje, vrouwelijke bloemen lijken meer op de plant te zitten.

StandplaatsStratiotes aloides

In de winter, als het water kouder wordt, vullen de cellen van de plant zich met water. De plant zinkt naar de bodem en verblijft daar gedurende de winter.

In het voorjaar, in maart, vullen de cellen zich met gas onder invloed van fotosynthese en gaat de plant drijven op het wateroppervlak.

Mijn ervaring

Ik vind dit een erg leuke plant voor de vijver. Het blad kan er mooi frisgroen uitzien en de witte bloemen zijn erg leuk. De goudvissen en windes in onze vijver gebruiken de planten vaak om eronder te schuilen. Het blad voelt nogal scherp aan aan de randen, dus katten en reigers zullen er niet snel aankomen. Doordat de plant zelf nieuwe kleine plantjes vormt, krijg je steeds weer nieuwe mooie planten met fris ogend blad.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties