Teucrium fruticans – Gamander

Teucrium fruticans

Gamander

Teucrium fruticans of Gamander is een laagblijvende heester met mooi viltig grijsgroen blad en blauw paarse bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Deze heester is matig winterhard en kan zeker wel wat vorstbescherming gebruiken.

De blauwpaarse bloemen steken erg mooi af tegen het zilverkleurige blad, een plaatje!

Teucrium fruticans kan gesnoeid worden en wordt ongeveer 80 cm hoog en iets breder.

De heester kan solitair in de border, maar is ook goed als vakbeplanting te gebruiken. Plant dan ongeveer 5 à 7 stuks per vierkante meter.

Standplaats Teucrium fruticans

Deze bloeiende heester staat graag op een beschutte plek uit koude harde wind. Verder voelt hij zich het best op een warme plek in de zon.

De grond kan het best voedselrijk zijn en goed waterdoorlatend. In natte grond zal de plant zeker doodgaan in de winter door zijn matige winterhardheid.

Bloei en blad

Teucrium fruticans is een langbloeiende plant, die bovendien ook nog een rijke bloei heeft. Van juli tot en met september komen er prachtige blauw paarse bloemen aan de plant, die aantrekkelijk zijn voor insecten.

Het blad is grijsgroen van kleur en is behaard en viltig. Het blad is smal en langgerekt van vorm, de nerven zijn duidelijk zichtbaar. Teucrium fruticans is een groenblijvende plant.

Verzorging Gamander

  • Snoei kan in het voorjaar gebeuren.
  • Vorstbescherming is noodzakelijk. Zorg dat de heester op een beschutte plek in de tuin staat, op een plek die zo warm mogelijk is en dek in de winter de grond rond de plant af. Zorg verder voor een goede drainage van de grond. Wortels in de nattigheid zijn funest voor de plant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier