Tongkruiskruid – Ligularia dentata Othello

TongkruiskruidTongkruiskruid (Ligularia dentata Othello) is een snelgroeiende plant met mooi bruingroen blad en op margrieten lijkende gele bloemen.

Er zijn veel verschillende soorten Ligularia, die allen uitgroeien tot grote pollen met getand hartvormig- of niervormig blad. In de zomer en herfst verschijnen de opgaande bloemen. Bij een aantal soorten kan de totale hoogte wel tot bijna 2 m komen.

Ligularia dentata Othello wordt ongeveer 1.20 m hoog en vormt prachtige goudgele bloemen met een donkergekleurd hart.

Tongkruiskruid is winterhard en staat mooi in de border of langs de vijverrand. Plant voor een mooi opvallend resultaat 3 stuks per vierkante meter.

Tongkruiskruid kopen

Koop deze plant door op onderstaande button te klikken!

Standplaats Ligularia dentata Othello

Deze langbloeiende plant staat graag in zon of halfschaduw in een vaste planten border of langs de vijverrand met andere vochtminnende planten.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en vochtig. Als de grond te droog is gaat het blad slap hangen. Zorg voor een beschutte plek tegen wind of zorg dat de hoge planten goed gesteund worden door ze op te binden.

Bloei en blad

Tongkruiskruid bloeit in juli en augustus met goudgele niet geurende bloemen, die flink boven het blad uitsteken. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

Het indrukwekkende blad is rond gevormd met getande bladranden. Het blad is aan de bovenkant groen van kleur, de onderkant is meer bruin gekleurd. Het is een bladverliezende plant. Helaas is het blad erg in trek bij slakken en deze kunnen flinke gaten in het blad maken.

Verzorging

  • Knip het blad en de bloemen terug zodra de plant verwelkt is.
  • Vermeerderen kan plaatsvinden d.m.v. scheuren in het voorjaar of direct na de bloei.
  • Zaaien kan ter plekke plaatsvinden in voor- of najaar.
  • Zorg dat de grond niet uitgedroogd raakt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier