Toscaanse jasmijn – Trachelospermum jasminoides – Sterjasmijn

 Trachelospermum jasminoides

Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn of Trachelospermum jasminoides of Sterjasmijn  is een rijkbloeiende klimplant met witte geurende bloemen en glanzend donkergroen blad.

Deze klimplant kan tot wel 6 m hoog en breed worden, maar is een langzame groeier. De plant kan langs een warme muur  geleid worden. Gebruik hiervoor gespannen draden die ongeveer 5 cm van de muur af zitten of een trellis. Behalve als klimplant kan Trachelospermum jasminoides op warme plekken ook worden toegepast als bloeiende bodembedekker.

De plant heeft sierwaarde zowel wat het glanzende blad betreft, wat in de herfst naar rood/brons verkleurd,  als ook met de grote hoeveelheid witte, heerlijk geurende bloemen.
Het is dan ook een populaire klimplant. Het enige nadeel kan de matige winterhardheid zijn. Tot ongeveer -10 graden Celsius kan de plant zonder problemen verdragen. Is het kouder dan heeft de plant winterbescherming nodig.

Toscaanse jasmijn kan in de volle grond staan of als kuipplant worden gehouden. Staat hij in een kuip, dan kan deze in de winter het best op een koele, maar lichte plaats worden gezet.

Standplaats Trachelospermum jasminoides

Deze groenblijvende plant staat graag op een warme plek, beschut tegen koude uitdrogende wind. Een plek in de volle zon, tegen een warme muur is ideaal.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en waterdoorlatend.

Bloei en blad

Toscaanse jasmijn is een langbloeiende plant. De bloei begint in juli en kan tot in oktober aanhouden. De bloemen zijn wit en verspreiden een heerlijke geur.

Na de bloei kunnen er peulen aan de plant komen.

Het leerachtige glanzende blad is donkergroen en blijft in de winter aan de plant zitten. In de herfst kan het blad een rode/brons kleur krijgen.

Verzorging Trachelospermum jasminoides

 • Snoei kan in het voorjaar, in maart of april, plaatsvinden. Snoei ingevroren takken weg en kort lange scheuten in.
 • Geef in het voorjaar organische mest.
 • Zorg dat de plant steun kan vinden door gaas, een rek of draden te spannen.
 • Bescherm tegen vorst door de voet van de plant af te dekken met droog blad en/of dennentakken.

[maxbutton id=”4″ url=”https://plantnu.nl/klimplanten” text=”(Bloeiende) klimplanten” linktitle=”Veel mooie klimplanten!” ]

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

5 reacties


 • Hendrika

  Vraagje: Heb de Jasmnoides in een pot op het balkon.,hoe zit het met water geven??
  Groet van Hendrika


 • Anna

  Onze toscaanse jasmijn heeft dit afgelopen seizoen peulen ontwikkeld . Hoe ga ik hier mee om. Moet ik die snoeien of laat ik ze eraan zitten. We hebben de panten al 6 jaar en dit is voor het eerst dat ik ze zie. Inmiddels zijn ze opengebarsten en komt er pluizig spul uit.


 • Helma

  Mijn jasmijn verliest blad
  Het wordt geel en valt af
  Ik heb ze op mijn balkon in grote bloembakken staan
  Weet iemand waardoor dit kan komen


 • Phily

  Mijn plant heeft last van luizen blad wordt zwart


 • herman

  last van luizen

  plant in de buurt planten die insecten lokken die luizen eten . Lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, zweefvliegen, …
  zweefvliegen komen bij mij op Rubeckia af veel soorten schermbloemen lokken zweefvliegen oorwormen zitten graag onder een omgedraaide bloempot kijk op bio groei of zoek op google planten die roof insecten tegen luis en andere belagers ,,
  verder kan men ook een broedhokje kopen voor de koolmees die verorberen erg veel luizen met hun jongen.

  plant op tijd in het voor jaar goede voeding geven gezonde planten hebben minder last van belagers
  ga aub nooit spuiten met vergif dit doodt de goede insecten en ook koolmeesjes

  gr Herman