Toscaanse jasmijn – Trachelospermum jasminoides – Sterjasmijn

 Trachelospermum jasminoides

Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn of Trachelospermum jasminoides of Sterjasmijn  is een rijkbloeiende klimplant met witte geurende bloemen en glanzend donkergroen blad.

Deze klimplant kan tot wel 6 m hoog en breed worden, maar is een langzame groeier. De plant kan langs een warme muur  geleid worden. Gebruik hiervoor gespannen draden die ongeveer 5 cm van de muur af zitten of een trellis. Behalve als klimplant kan Trachelospermum jasminoides op warme plekken ook worden toegepast als bloeiende bodembedekker.

De plant heeft sierwaarde zowel wat het glanzende blad betreft, wat in de herfst naar rood/brons verkleurd,  als ook met de grote hoeveelheid witte, heerlijk geurende bloemen.
Het is dan ook een populaire klimplant. Het enige nadeel kan de matige winterhardheid zijn. Tot ongeveer -10 graden Celsius kan de plant zonder problemen verdragen. Is het kouder dan heeft de plant winterbescherming nodig.

Toscaanse jasmijn kan in de volle grond staan of als kuipplant worden gehouden. Staat hij in een kuip, dan kan deze in de winter het best op een koele, maar lichte plaats worden gezet.

Standplaats Trachelospermum jasminoides

Deze groenblijvende plant staat graag op een warme plek, beschut tegen koude uitdrogende wind. Een plek in de volle zon, tegen een warme muur is ideaal.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en waterdoorlatend.

Bloei en blad

Toscaanse jasmijn is een langbloeiende plant. De bloei begint in juli en kan tot in oktober aanhouden. De bloemen zijn wit en verspreiden een heerlijke geur.

Na de bloei kunnen er peulen aan de plant komen.

Het leerachtige glanzende blad is donkergroen en blijft in de winter aan de plant zitten. In de herfst kan het blad een rode/brons kleur krijgen.

Verzorging Trachelospermum jasminoides

  • Snoei kan in het voorjaar, in maart of april, plaatsvinden. Snoei ingevroren takken weg en kort lange scheuten in.
  • Geef in het voorjaar organische mest.
  • Zorg dat de plant steun kan vinden door gaas, een rek of draden te spannen.
  • Bescherm tegen vorst door de voet van de plant af te dekken met droog blad en/of dennentakken.

(Bloeiende) klimplanten