Vaccinium corymbosum – Amerikaanse bosbes

Vaccinium corymbosum

Vaccinium corymbosum – Amerikaanse Bosbes

Vaccinium corymbosum of Amerikaanse bosbes of Blauwe bes is een vrij grote winterharde en groenblijvende struik met mooie herfstverkleuring, wit roze bloemen in voorjaar en eetbare blauwe bessen in de zomer.

Deze bloeiende struik wordt tot 2 m hoog. Bij aanplanten van meerdere struiken kan het best een onderlinge afstand van 1,5 m worden aangehouden.

Vaccinium corymbosum vormt grote blauwe bessen in grote hoeveelheden. Ze worden niet allemaal tegelijk rijp. Pluk de rijpe bessen van de struik voordat ze vanzelf afvallen. Nog niet rijpe bessen die geplukt worden zullen niet aangenaam gaan smaken. Laat ze liever nog even hangen.

Vogels lusten de bessen ook graag. Dek de struik af met een net om te voorkomen dat er niets voor uzelf overblijft.

Standplaats Vaccinium corymbosum

De struik staat graag in lichte schaduw of in de volle zon, maar zorg dat de grond altijd voldoende vochtig is.

De grond kan het best zeer humusrijk zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor zure grond, kalk wordt niet verdragen.

Bloei, bessen en blad

Vaccinium corymbosum bloeit in mei en juni met urnvormige wit roze bloemen.

In augustus en september verschijnen de grote blauwe bessen, die behalve erg lekker ook erg gezond zijn vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten en vitamines die ze bevatten. Niet alleen mensen zijn er dol op, vogels lusten ze ook graag. Een net is dan ook geen overbodige luxe.

Het blad is glanzend en fris groen. In de herfst is er een prachtige bladverkleuring naar rood te zien. Het is verder ook nog een groenblijvende plant. Kortom, de Amerikaanse bosbes heeft veel te bieden!

Verzorging Vaccinium corymbosum

  • Snoei kan plaatsvinden d.m.v. verjongingssnoei, waarbij ieder jaar enkele van de oudste takken tot vlak boven de grond worden gesnoeid. Na drie jaar komen er weer bessen aan. In het voorjaar kunnen zwakke en dode takken weggenomen worden.
  • Bemest de struik in het voorjaar, maar geef geen mest met kalk erin.
  • Plant de struik met tuinturf in het ruime plant gat en dek de plant af met tuinturf en boomschors, om uitdroging van de grond zoveel mogelijk tegen te gaan. Plant oudere struiken ze gaan pas na drie jaar bessen geven en de echt oudere struiken gaan veel bessen geven.
  • Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft, de struik kan slecht tegen uitdrogen.
  • Scherm de struik af voor vogels door een net te plaatsen.

Ook leuk en lekker voor in de tuin is;

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier