Viltige hoornbloem – Cerastium tomentosum

Viltige hoornbloem of Cerastium tomentosum is een groenblijvende plant die goed winterhard is. Het blad is zilvergrijs van kleur en heeft een viltig uiterlijk. De plant is goed winterhard en kan goed op droge plekken in de tuin overleven.

De plant wordt ongeveer 20 cm hoog en kan enorm uitgroeien in de breedte, tot wel 1,5 m. Het is een rijke en langdurige bloeier, met witte bloemen. Cerastium tomentosum is een goede bloeiende bodembedekker, verder is de plant goed geschikt voor rotstuinen, het blad kan mooi naar beneden hangen over randen. De sterke groei van de plant kan ervoor zorgen dat andere planten overwoekerd raken. Grijp dan in door de plant rigoureus terug te knippen.

Als de plant in bloei staat trekt het veel bijen en vlinders. Vermeerderen van de plant kan d.m.v. scheuren.

Houdt voor het planten aan een hoeveelheid van 7 planten per vierkante meter.

Standplaats Cerastium tomentosum

De plant staat graag op een warme plek in de volle zon. Hij doet het goed op een droge, goed gedraineerde normale grond.

Viltige hoornbloem kopen

Op zoek naar een mooi bloeiende bodembedekker, dan is dit een uitstekende keuze. De plant stelt weinig eisen aan de grond en als de plant zich thuis voelt, dan zal de grond al snel bedekt raken met het licht grijze blad en de vele witte bloemen.

Blad en bloei

Cerastium tomentosum heeft mooi zilvergrijs viltig blad. Op voedselrijke grond zal het meer groen van kleur worden.

De plant bloeit langdurig, van april t/m eind augustus, met veel witte bloemen.

Viltige Hoornbloem snoeien

De plant kan behoorlijk in de breedte uitgroeien en andere planten overwoekeren. Knip hem na de bloei flink terug om andere planten de ruimte te geven.

Vermeerderen

Het is gemakkelijk om deze plant te vermeerderen. Steek eenvoudig een stuk (met worteltjes) af en plant dit op de gewenste plaats. Geef wel even de eerste tijd wat extra water zodat de plant kan aanslaan.

Mijn ervaring

Cerastium tomentosum vind ik een zeer dankbare plant voor de tuin. In de winter zie je een mooi zilvergrijs tapijt in de verder vrij kale tuin, en de gehele zomer wordt je beloont met een zee van witte bloemen. Ik heb hem langs een paadje staan, en moet de plant af en toe terug knippen, omdat hij anders het hele pad zou gaan bedekken. Dit terug knippen kan hij goed verdragen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier