Vrouwenmantel – Alchemilla mollis

Vrouwenmantel

Alchemilla mollis

Vrouwenmantel ( Alchemilla mollis) is een goed winterharde, bladverliezende geelbloeiende vaste plant. Alchemilla mollis is mooi voor vakbeplanting of voor in de border. Lees hier alles over de verzorging, bloei en snoei!

De plant is een uitstekende bodembedekker en wordt 20 tot 50 cm hoog (met bloemen). Plant voor een mooi overweldigend resultaat in de border 7 tot 9 stuks per vierkante meter. De bloemen doen het goed in een boeket en de bladeren zien er vooral prachtig uit met waterdruppels erop, na regen of dauw. Het is net of er pareltjes op het blad rollen. Ook zonder bloemen is dit een prachtige plant vanwege het mooie blad. In de winter sterven alle delen van de plant af, in het voorjaar groeit de plant weer volop met mooi fris blad.

Standplaats Alchemilla mollis

Alchemilla mollis houdt van een zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw of schaduw staan. Het is wel zo dat hoe meer de plant in de schaduw staat er minder bloemen gevormd zullen worden.

De plant houdt van vochtige, voedselrijke grond met humus. De plant komt het mooist tot zijn recht als hij in grote groepen wordt aangeplant en kan goed als randbeplanting gebruikt worden.

Vrouwenmantel kopen

Vrouwenmantel staat mooi in iedere border. Het grijze blad en de gele bloemen combineren erg mooi met blauw en paars bloeiende planten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar:

Vrouwenmantel kopen

Wanneer bloeit Vrouwenmantel

De bloei is van juni t/m juli, met daarna nog een tweede minder uitbundige bloei mogelijkheid tot in september. Het is dus een langbloeiende plant. De plant vormt grote pluimen met gele, stervormige kleine bloemen. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen wordt doorbloei gestimuleerd, bovendien voorkomt dit zaadvorming.

Het blad is bijna rond met een gekartelde rand. Het is grijsgroen van kleur en is bedekt met veel heel kleine haartjes, waar dauw of regendruppels mooi op blijven ‘zweven’.

Snoeien en bemesten van Alchemilla mollis

alchemilla mollisNa de eerste bloei kan Alchemilla mollis tot vlak boven de grond afgeknipt worden. Geef de plant wat mest en na een week of twee komt er weer prachtig frisgroen blad aan, en gaat de plant nog een keer bloeien. De tweede bloei is minder uitbundig dan de eerste bloei. Als je na de eerste bloei de bloemen niet afknipt, dan gaat de plant zich uitzaaien. De bloemen van de tweede bloei kunnen blijven zitten, hier zal niet snel meer zaad uit groeien.

Vermeerderen Vrouwenmantel

Vrouwenmantel kan in voor- of najaar gescheurd worden. Plant stukken van de buitenkant opnieuw en geef de eerste tijd voldoende water.

[maxbutton id=”4″ url=”https://plantnu.nl/bloeiende-bodembedekkers/” text=”Bloeiende bodembedekkers” linktitle=”Planten die de bodem bedekken” ]  [maxbutton id=”4″ url=”https://plantnu.nl/langbloeiende-planten/” text=”Langbloeiende planten” linktitle=”Planten die lekker lang bloeien” ]  [maxbutton id=”4″ url=”https://plantnu.nl/tag/geel/” text=”Geel bloeiende planten” linktitle=”Geel bloeiers” ]

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wanneer kan je Vrouwenmantel scheuren?” answer-0=”De plant kan in voor- en najaar gescheurd en vermeerderd worden.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Wanneer kan je Vrouwenmantel snoeien?” answer-1=”Na de eerste bloei kunnen de bloemen en het lelijke blad worden weggeknipt. Er wordt fris jong blad gevormd en er volgt een tweede bloei.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!

3 reacties