Wisteria floribunda Macrobotrys – Blauwe Regen

Wisteria floribunda Macrobotrys

Blauwe Regen

Wisteria floribunda Macrobotrys of Blauwe Regen is een snelgroeiende plant met een rijke bloei met grote violetblauwe hangende bloemtrossen.

Deze prachtige klimplant heeft steunpunten nodig, waar de plant zich rechtsom draaiend omhoog zal werken. De plant heeft beslist een sterke pergola of muur nodig, waar de takken kunnen worden aangebonden.

Wisteria floribunda Macrobotrys komt het mooist tot zijn recht over een pergola, zodat de lange bloemtrossen mooi kunnen afhangen. Deze soort is goed winterhard en kan uiteindelijk zeker 10 m hoog worden.

Bij het aanschaffen van de plant kunt u het best een al bloeiend exemplaar kopen, zo weet u zeker dat u een bloeiende plant te pakken heeft. Wisteria floribunda kan er wel 10 jaar over doen om te gaan bloeien, zeker als het een gezaaid i.p.v. geënt exemplaar is.

Standplaats Wisteria floribunda Macrobotrys

Blauwe Regen heeft veel zonuren nodig om rijkelijk te bloeien, d.w.z. minimaal 6 uur. De wortels van de plant staan echter het liefst niet in de volle zon.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn, en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Zorg bij het aanplanten voor voldoende ruimte en goede steun. De plant wordt op den duur erg zwaar en kan regenpijpen en zwakke steunpunten vernielen.

Wisteria floribunda Macrobotrys heeft giftig blad en zaad, zorg dat de plant niet boven een vijver komt te hangen, vanwege het afvallende blad!

Bloei en blad

Wisteria floribunda Macrobotrys bloeit in mei en juni met zeer grote violetblauwe bloemtrossen en in september vindt er vaak nog een tweede bloei plaats. Bij deze soort komen de bloemen tegelijk met het blad aan de plant.

Het blad is mooi lichtgroen van kleur. Wisteria is een bladverliezende plant.

Bemesten

Blauwe Regen heeft voor een rijke bloei voldoende voeding en water nodig. Geef in het voorjaar organische mest en herhaal dit eventueel in juli, zeker als de plant in zanggrond geplant is.

Hoe snoei je Blauwe Regen?

Blauwe Regen moet zeker goed worden bijgehouden met snoeien. Zorg dat de hoofdstengels na het planten goed worden opgebonden en doe dit vervolgens ook met de zijscheuten. Uit de zijwaarts opgebonden zijscheuten vormen zich nieuwe scheuten, waar de bloemtrossen zich zullen vormen. Deze nieuwe scheuten snoeit u in de winter terug tot 1 of 2 knoppen. In de zomer snoeit u nieuwe scheuten tot op 30 cm van de bloei einden.

Verschillende soorten Wisteria

Wisteria floribunda is een Japanse Blauwe Regen. Wisteria sinensis is een Chinese Blauwe Regen.

Behalve de violetblauwe Wisteria floribunda is er ook een witbloeiende soort verkrijgbaar, Wisteria floribunda Longissima Alba.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier