Zo bepaal je de kwaliteit van je tuinaarde

Groeien de planten in je tuin niet helemaal zoals gewenst? Misschien ligt het aan de kwaliteit van je tuinaarde. Hoe beter de aarde die in je tuin ligt, hoe beter je planten zullen groeien. Maar hoe kom je erachter of de aarde in je tuin van goede kwaliteit is? In dit artikel leggen we het je uit.

PH-waarde meten

De pH-waarde van je tuinaarde geeft aan hoe zuur de grond is. De pH-schaal loopt van 1 tot en met 14, waarbij 1 het meest zuur is. Een waarde van 7, die precies in het midden zit, is neutraal. Wat de beste waarde is voor jouw tuinaarde hangt af van de planten die je erin wilt planten. Voor sommige planten is een wat zuurdere grond ideaal, waar andere planten juist weer het beste groeien in een iets minder zure grond.

Hoe meet je de pH-waarde van je tuinaarde? Hiervoor heb je een testsetje nodig. Deze zijn te koop bij de meeste tuincentra en bouwmarkten. Bij het setje zit een reageerbuisje inbegrepen. Neem van verschillende plekken in je tuin een beetje aarde en meng ze goed door elkaar. Je kunt dit bijvoorbeeld in een plastic bakje doen. Vul vervolgens het reageerbuisje met het monster en vul het buisje met gedestilleerd water. Voeg het bijgeleverde tablet toe, schud het buisje goed heen en weer en wacht tot de aarde naar de bodem zakt. De kleur van het water vertelt je de pH-waarde van jouw tuinaarde.

Samenstelling bepalen

De aarde in je tuin kan namelijk bestaan uit zand, leem, of klei. Met een bodemonderzoek kun je erachter komen welke grondsoorten er bij jou in de tuin liggen. Je mengt hiervoor een schepje grond met water en afwasmiddel in een doorzichtige pot. Dit mengsel laat je een dag staan waardoor er verschillende lagen ontstaan. Op basis van de hoogte van de lagen kun je bepalen hoeveel zand, lee men kleigrond er in jouw tuin ligt. Bepaalde planten beter groeien in bepaalde grondsoorten. Als je weinig van deze grondsoort in je tuin hebt liggen, kun je meer van deze grond aanschaffen en in je tuin verwerken.

Hoge kwaliteit tuinaarde kopen

Als je al die testjes maar een gedoe vindt, of als je weet dat de kwaliteit van je tuinaarde slecht is, dan kun je in de tuinwinkel hoge kwaliteit pokon potgrond kopen. In deze grond zitten bepaalde grondstoffen verwerkt waar je planten beter van gaan groeien. Ook zit er speciale voeding verwerkt in de aarde die je planten voor een aantal maanden van de belangrijkste voedingsstoffen voorziet. Zulke potgrond is trouwens niet alleen bedoeld voor in de tuin. Je kunt het ook gebruiken voor je kamerplanten binnenshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.