4 tips om zelf leuke buiten plantenbakken te maken

Nu het weer slechter is, kijken we uit naar de lente om te kunnen genieten van onze tuin en het buiten zijn. Om je alvast een beetje enthousiast te maken voor de lente hebben wij het perfecte Do-It-Yourself idee waar jij deze winter leuk mee bezig kan gaan. Want wat is er nou leuker dan zelf lekker te knutselen en te klussen deze winter? Maak daarom je eigen outdoor plantenbak! Hierdoor kom je met je hoofd al lekker in de lente en ben je straks helemaal klaar om in de tuin te werken. In dit artikel delen we daarom vier tips om je te helpen bij het maken van je eigen plantenbak.

Ontwerp en planning

Voordat je begint, is het belangrijk een ontwerp in gedachten te hebben. Bepaal de grootte en vorm van de plantenbak op basis van de beschikbare ruimte en je plant keuzes. Online kun je verschillende ideeën op doen. Ontwerp zelf je eigen plantenbak of maak je eigen unieke plantenbak met onze eenvoudige doe-het-zelf gids. Ontdek stap-voor-stap instructies, materiaalkeuzes en creatieve ontwerptips. Overweeg de verschillende aspecten die je wilt toevoegen voor mobiliteit of extra decoratie. Teken een eenvoudige schets met afmetingen om je tijdens de bouw te begeleiden. Zorg ervoor dat je plantenbak voldoende diepte en breedte heeft voor de planten die je wilt kweken.

Kies het juiste hout

Het kiezen van de juiste houtsoort is erg belangrijk voor de duurzaamheid en uitstraling van je plantenbak. Voor buitengebruik zijn houtsoorten zoals ceder, redwood, en geïmpregneerd grenen aan te bevelen. Deze houtsoorten zijn bestand tegen het weer en houtrot, waardoor ze ideaal zijn voor buitentoepassingen. Ceder en redwood zijn houtsoorten die erg mooi zijn en goed passen bij de uitstraling van iedere tuin. Er zijn oneindig veel houtsoorten die je ook online kan vinden. Vermijd houtsoorten die snel rotten, zoals spar of populier, tenzij ze regelmatig wilt behandeld zijn.

Bouwtechnieken en -materialen

Tijdens het maken van de plantenbak is het belangrijk dat je een goede bouwtechniek gebruikt zodat het niet uit elkaar valt. Gebruik bijvoorbeeld roestvrijstalen schroeven die niet rotten. Zorg ervoor dat de bodem van de plantenbak stevig is en voorzien van gaten voor waterafvoer, dit is belangrijk zodat planten zoals de hebe addenda goed kunnen groeien. Overweeg het om gebruik te maken van een landschap weefsel in de plantenbak, dit zorgt ervoor dat de aarde op zijn plaats blijft tijdens harde regen.

Afwerking en onderhoud

Wanneer je de plantenbak eenmaal gebouwd hebt, is het belangrijk om de plantenbak regelmatig te behandelen of te repareren. Gebruik bijvoorbeeld een houtbeschermer of beits die geschikt is voor buitengebruik, dit kan het hout beschermen tegen vocht, UV-stralen en insecten. Kies voor een milieuvriendelijke en veilige optie als je eetbare planten gaat kweken. Door de plantenbak regelmatig schoon te maken en opnieuw te vullen met aarde zorg je ervoor dat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Het hebben van plantenbakken is perfect om te beginnen als tuinieren voor beginners omdat je kleinschalig kunt starten met deze hobby.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.