Krokus – Crocus; standplaats, bloei en verzorging
Krokus of Crocus is een in het voorjaar bloeiend knolgewas met bloemen in de kleuren wit, geel, roze, paars, roze of gestreepte variaties ervan. De meeste soorten zijn geel of paars van kleur.
De meeste krokus soorten zijn flink winterhard en kunnen in de grond blijven zitten om te verwilderen.
Krokus wordt ongeveer 10 cm hoog en komt het best tot zijn recht als de bollen in grote aantallen tegelijk geplant worden. Ze staan mooi in het gras, in de border, onder struiken en bomen en ze kunnen ook binnen worden gehouden, maar hebben dan wel goed vochtige grond nodig.
Standplaats Krokus
Krokus staat graag in de zon of eventueel halfschaduw in vochtige maar waterdoorlatende humusrijke grond. Ze kunnen goed onder struiken en bomen staan, zolang ze in het voorjaar maar voldoende zonlicht vangen.
Bloei en blad
Krokus bloeit in het voorjaar, in februari en maart met bloemen in de kleuren wit, geel, paars of gestreepte variaties ervan. Er zijn geurende- en niet geurende Krokussen. De bloemen trekken insecten. Als het licht wordt gaan de bloemen open, wordt het donker dan sluiten de bloemen zich.
Het blad komt gelijk of direct na de vorming van de bloemen. Het loof lijkt op gras, maar is iets breder en in het midden loopt een zilver wit/grijze streep. Laat het loof afsterven, dus knip of maai het niet af, het voedsel wordt dan weer opgenomen in de bol.
Planten van Krokus
Plant de bollen in het najaar, in september of oktober. November kan ook nog, maar plant wel voor de eerste vorst. Houdt ongeveer een afstand aan van 5 cm onderling en plant de bollen 10 cm diep met de puntige kant naar boven.
Krokussen die eerst binnen hebben gestaan kunnen ook gewoon in de tuin worden gezet om te verwilderen. Weggooien is zonde!
Vermeerderen Krokus
Scheur om de paar jaar grote pollen Krokussen en plant ze opnieuw uit. Behalve dat het er meer worden komt het vaak ook de bloei ten goede.
Auteur
Over Willemien Mostert
Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier
1 reactie
Er wordt geadviseerd de bladeren van de krokus niet af te knippen. Dit voorjaar zijn bijna alle bladeren “afgeknipt”, vermoedelijk opgegeten door een dier. Er liggen geen resten van blaadjes en ze zijn recht afgesneden. Kennelijk vanaf de punt naar de bol tot ca. 2 cm van de stengel opgegeten.
Welk dier eet deze bladeren ????