Astilbe – Pluimspirea

AstilbeAstilbe – Pluimspirea  is een langbloeiende plant voor een plek in de schaduw. Lees hier van alles over de standplaats, bloei, verzorging en welke soorten er zoal zijn.

Algemene informatie over Astilbe

Van deze plant zijn veel hybriden in verschillende hoogten en met bloemen in allerlei kleuren verkrijgbaar. Je ziet kleuren als wit, roze, rood en paars.

De bloemen staan in pluimen en steken op een steel boven het groene blad uit. Vooral in grotere groepen aangeplant is de bloei van Pluimspirea adembenemend mooi om te zien.

Pluimspirea staat mooi in de schaduwborder en kan ook goed in een pot op het terras staan. Zorg dan wel voor voldoende water. Plant 5 à 7 stuks per vierkante meter voor een mooi opvallend resultaat in de border.

De bloemen kunnen als snijbloem gebruikt worden, de bloemen trekken vlinders en bijen.

 

Astilbe kopen

Er zijn veel verschillende soorten Astilbe te koop met bloemen in allerlei kleuren roze, rood en wit. Zo is er voor iedereen wel een mooie soort te vinden. Koop deze fraaie plant door op onderstaande button te klikken;

Standplaats Astilbe

Pluimspirea staat graag in een plek in de halfschaduw of schaduw. Zonlicht op het blad kan schade toebrengen, zeker als de grond te droog is.

De grond kan het best humusrijk en vochtig zijn, en mag zeker niet uitdrogen.
Zorg er wel voor dat de plant, zeker in de winter, niet met zijn wortels in waterplassen blijft staan. Het water moet wel weg kunnen lopen uit de grond.

Er zijn veel verschillende soorten Astilbe te koop, wat betreft hoogte van de plant en bloemkleur. Zodoende is er voor iedere (half)schaduw border een mooie soort te vinden!

Wanneer bloeit Pluimspirea?

Astilbe bloeit, afhankelijk van de soort, tussen juni en augustus/september. De bloempluimen in de kleuren wit, roze, rood of paars blijven lang mooi aan de plant.

U kunt de pluimen in de winter aan de plant laten, het ziet er mooi uit met wat sneeuw of rijp erop. Bovendien geeft het de plant wat extra bescherming.

Het groene blad is bij veel soorten ingesneden of gezaagd. Pluimspirea is bladverliezend in de winter.

Verzorging van Astilbe

  • Scheuren. Na een jaar of vijf komt de kluit van de plant boven de grond uit steken en de groei van de plant gaat achteruit. Het is dan tijd om de plant te scheuren. Hak de kluit in meerdere kleine stukken en plant deze opnieuw uit.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.
  • Vorstbescherming. Bescherm de wortelstok van de plant met een flinke hoop bladeren en/of compost en dek het geheel eventueel nog af met takken.
  • Water geven. Zorg ervoor dat de grond nooit uitgedroogd raakt. Geef zo nodig op tijd water.
  • Wanneer Astilbe snoeien? De plant heeft geen snoei nodig, wel kunnen uitgebloeide bloempluimen weggeknipt worden, maar persoonlijk vind ik deze uitgebloeide bloemen ook in de winter nog mooi en ze beschermen de plant dan ook nog wat tegen de vorst.

Enkele soorten Pluimspirea:

  • Astilbe chinensis Pumila; deze soort wordt 30 cm hoog en bloeit met roze bloemen.
  • Astilbe Glut: deze soort wordt 80 cm hoog en bloeit met rode bloemen
  • Astilbe Europa: hoogte 60 cm, bloeit met lichtroze bloemen
  • Astilbe arendsii Diamand: hoogte 80 cm, bloeit met witte pluimen
  • Astilbe simplicifolia Sprite: hoogte 30 cm, bloeit met lichtroze pluimen

De plant heeft geen snoei nodig. Wel kun je uitgebloeide bloemen samen met de steel wegknippen als je van een opgeruimde tuin houdt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier