Abelia grandiflora Kaleidoscope

Abelia grandiflora Kaleidoscope

Bontbladige Abelia

Abelia grandiflora Kaleidoscope of Bontbladige Abelia is een geel bontbladige struik met een langdurige bloei met witte bloemen en een mooie herfstverkleuring.

Deze winterharde struik wordt ongeveer 1,5 m hoog, heeft een compacte groei en kan mooi solitair of in groepen in de border staan en kan ook goed als laagblijvende haag worden aangeplant.

Ook in een grote pot op het terras zal de plant mooi tot zijn recht komen.

Houdt bij het planten 3 stuks per vierkante meter aan.

Standplaats Abelia grandiflora Kaleidoscope

Deze langbloeiende plant staat graag op een beschutte en warme plek in de zon of halfschaduw. Een plek voor een warme muur op het zuiden is ideaal.

De grond kan het best vruchtbaar, kalkrijk en goed waterdoorlatend zijn.

Wanneer bloeit Abelia?

Laat in het voorjaar worden de lichtroze bloemknoppen gevormd. Van juli tot in oktober bloeit de plant met witte bloemen. De bloei is langdurig en rijk. De bloemen trekken vlinders aan.

Het blad van deze Abelia soort is prachtig en veranderd gedurende het jaar van kleur, vandaar de naam Kaleidoscoop. Het blad is in het voorjaar mooi goud geel bontgekleurd. In de zomer wordt het blad meer groen, om in het najaar (als het kouder wordt) een mooie herfstverkleuring te geven met kleuren als oranje, rood, geel en groen.

In zachte winters is Abelia grandiflora Kaleidoscope een groenblijvende plant.

Snoei Abelia grandiflora Kaleidoscope

De plant kan goed gesnoeid worden, maar het is niet ieder jaar noodzakelijk om te doen. De struik is dan ook onderhoudsarm.

Bij een net aangeplant jong exemplaar kunnen de sterke takken voor 1/3 deel worden teruggesnoeid. De plant reageert hierop door nieuwe scheuten te maken, zodat de struik mooi vol wordt.

Als onderhoudssnoei kan bij een oudere struik na de bloei ¼ deel van de takken worden teruggesnoeid tot vlak boven de grond. Zo behoudt u een mooie open struik.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier