Abies Nordmanniana – Nordmann-spar

Abies Nordmanniana

Nordmann-spar

Abies Nordmanniana of Nordmann-spar is een prachtige maar grote conifeer met glanzende donkergroene naalden. De boom wordt veel gekocht als Kerstboom.

Deze winterharde conifeer wordt op den duur erg hoog en breed en is daardoor alleen geschikt voor grote tuinen.

De Nordmann-spar is een populaire Kerstboom vanwege het feit dat de naalden amper uitvallen en zachter aanvoelen en dus niet prikken, zoals bij de Picea Abies ( de ‘gewone’ Kerstboom) wel het geval is.

Bovendien zijn de takken stevig, zodat ze niet snel gaan doorhangen onder het gewicht van ballen en verlichting. Er is echter wel het nadeel dat er geen hars uit de bast van de boom komt en zodoende de lekkere Kerstbomengeur mist in huis.

Abies Nordmanniana groeit, zeker de eerste jaren, niet snel. Om deze reden is de Nordmann-spar ook een stuk duurder dan veel andere soorten.

Standplaats Abies Nordmanniana

De Nordmann-spar staat graag in de zon in vruchtbare en vochtige grond. Zorg dat de wortels niet langdurig uitdrogen want daar kan de boom niet tegen.

Blad, kegels en bloei

De naalden zijn donkergroen van kleur en zijn mooi glanzend. Jong blad is lichter van kleur. De naalden voelen zacht aan en vallen in de huiskamer, als de boom daar als Kerstboom geplaatst is, niet snel uit. Abies Nordmanniana is groenblijvend.

In het najaar groeien er in de oudere exemplaren grote kegels die zaden bevatten.

De bloei die eraan voorafgaat in juni-juli is onbeduidend en onopvallend.

Verzorging Abies Nordmanniana

Snoei is af te raden, dit gaat altijd ten koste van de vorm. Zorg dus bij voorbaat voor een zeer ruime standplaats.

Bemest in het voorjaar met speciale coniferenmest.

Abies Nordmanniana – Nordmannspar als Kerstboom in huis

  • Breng een gekochte boom niet meteen van buiten naar een warme huiskamer maar laat hem eerst acclimatiseren in een onverwarmde garage of schuur.
  • Zaag enkele centimeters van de stam af voor hem in een standaard met water te plaatsen
  • Vul het water regelmatig bij, zodat de stam niet droog komt te staan.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier