Asplenium scolopendrium Angustatum – Tongvaren – Streepvaren

Asplenium scolopendrium Angustatum

Tongvaren

Asplenium scolopendrium Angustatum of Tongvaren of Streepvaren is een winterharde en groenblijvende plant met lichtgroen krullerig blad, dat aan de onderzijde gestreept is.

Asplenium omvat een groep varens van half groenblijvende en groenblijvende planten. Het blad van deze planten kent een grote variatie wat grootte, vorm en samenstelling betreft. Kleine soorten kunnen goed in de rotstuin of in spleten van een muur groeien. Grote soorten doen het goed in de bostuin of in een heesterborder in de schaduw.

Tongvaren wordt ongeveer 50 cm hoog en kan goed worden toegepast in de rotstuin en de schaduwborder. Plant voor een mooi opvallend resultaat 7 tot 9 stuks per vierkante meter.  

Standplaats Asplenium scolopendrium Angustatum

De varen staat graag in halfschaduw of schaduw in humus- en voedselrijke vochtige grond, die waterdoorlatend is. Veel Asplenium soorten verlangen zure grond, maar Asplenium scolopendrium Angustatum staat graag in kalkrijke grond.

Blad

Het lange leerachtige blad is ongedeeld en breed en is wat krullerig. Het blad is mooi lichtgroen van kleur, de onderzijde van het blad is gestreept.

Verzorging Tongvaren

Deze varen kan tijdens erg natte winters bevattelijk worden voor roest, wat zich uit met bruine/ oranje vlekken op het blad. Verwijder het aangetaste blad.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier