Asplenium trichomanes – Steenbreekvaren

Asplenium trichomanes

Steenbreekvaren

Asplenium trichomanes of Steenbreekvaren is een mooie winterharde en groenblijvende varen geschikt voor halfschaduw en schaduw en eventueel in de zon.

Asplenium omvat een groep varens van half groenblijvende en groenblijvende planten. Het blad van deze planten kent een grote variatie wat grootte, vorm en samenstelling betreft. Kleine soorten kunnen goed in de rotstuin of in spleten van een muur groeien. Grote soorten doen het goed in de bostuin of in een heesterborder in de schaduw.

Asplenium trichomanes wordt maximaal 15 cm hoog en is zeer geschikt voor de rotstuin, in stapelmuurtjes, voor een vijverrand met stenen of voor in een oude holle boom. De varen is niet woekerend. Plant voor een mooi opvallend resultaat 25 stuks per vierkante meter, met een onderlinge afstand van 20 cm.

Standplaats Asplenium trichomanes

Steenbreekvaren staat graag in halfschaduw- of schaduw.
Het is ook mogelijk om de plant in de zon te plaatsen in voldoende vochtige grond, maar dit is niet de voorkeurs standplaats van de plant.

De grond kan het best humusrijk en licht vochtig zijn, zeker in voor- en najaar. In de winter mag de grond juist niet nat blijven.

Blad Asplenium trichomanes

De varen heeft roodbruin gekleurde bladstelen met aan beide zijden eironde deelblaadjes met fijn getande randen. Het blad is mooi frisgroen van kleur.

Ook mooi

Asplenium scolopendrium Angustatum

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier