Astilbe – Pluimspiraea

Atilbe
Astilbe – Pluimspiraea

Astilbe of Pluimspiraea is een langbloeiende plant, voor een plek in de schaduw.

Van deze plant zijn veel hybriden in verschillende hoogten en met bloemen in allerlei kleuren verkrijgbaar. Je ziet kleuren als wit, roze, rood en paars.

De bloemen staan in pluimen en steken op een steel boven het groene blad uit. Vooral in grotere groepen aangeplant is de bloei van Atilbe adembenemend mooi om te zien.

Astilbe staat mooi in de schaduwborder, maar kan ook goed in een pot op het terras staan. Zorg dan wel voor voldoende water.

De bloemen kunnen als snijbloem gebruikt worden, de bloemen trekken vlinders en bijen.

Standplaats Astilbe

De plant staat graag in een plek in de halfschaduw of schaduw. Zonlicht op het blad kan schade toebrengen, zeker als de grond te droog is.

De grond kan het best humusrijk en vochtig zijn,button en mag zeker niet uitdrogen.
Zorg er wel voor dat de plant, zeker in de winter, niet met zijn wortels in waterplassen blijft staan. Het water moet wel weg kunnen lopen uit de grond.

Bloei en blad

Astilbe bloeit, afhankelijk van de soort, tussen juni en augustus/september. De bloempluimen in de kleuren wit, roze, rood of paars blijven lang mooi aan de plant.

U kunt de pluimen in de winter aan de plant laten, het ziet er mooi uit met wat sneeuw of rijp erop. Bovendien geeft het de plant wat extra bescherming.

Het groene blad is bij veel soorten ingesneden of gezaagd. Astilbe is bladverliezend in de winter.

Verzorging Astilbe

  • Scheuren. Na een jaar of vijf komt de kluit van de plant boven de grond uit steken en de groei van de plant gaat achteruit. Het is dan tijd om de plant te scheuren. Hak de kluit in meerdere kleine stukken en plant deze opnieuw uit.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.
  • Vorstbescherming. Bescherm de wortelstok van de plant met een flinke hoop bladeren en/of compost en dek het geheel eventueel nog af met takken.
  • Water geven. Zorg ervoor dat de grond nooit uitgedroogd raakt. Geef zo nodig op tijd water.

Astilbe soorten

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.