Bergthee of Gaultheria procumbens

Bergthee of Gaultheria procumbens is een groenblijvende plant, die in veel winkels verkocht wordt in de herfsttijd. Het plantje kan enkele weken binnen in de kamer gehouden worden, als je maar zorgt voor een lichte plek en voldoende vochtige grond.

Het plantje is populair geworden in de Kersttijd en wordt wel gebruikt in Kerststukjes. Ook voor de wintertuin is het een aanwinst, vanwege het groenblijvende, en vaak mooi verkleurende blad, en de oranje/ rode bessen. Het plantje blijft vrij klein, het wordt ongeveer 15 cm hoog en hooguit 30 cm breed. Oorspronkelijk komt het plantje uit Centraal en Oostelijk Noord-Amerika.

Standplaats Gaultheria procumbens

De plant staat graag in de halfschaduw in vochtige, maar niet te natte grond. De plant kan beslist niet tegen uitgedroogde grond. Het best gedijt de plant in zure tot licht zure grond.

Het aanplanten kan het best gebeuren met turfmolm of heideplanten grond. De plant is een goede bodembedekker en doet het uitstekend onder heesters, het is een langzame groeier.

Houdt bij het planten van Bergthee een afstand aan van 15 à 20 cm, je krijgt een mooi bodem bedekkend effect. De plant vormt kruipende uitlopers.

Gaultheria procumbens snoeien

Snoeien van Bergthee is over het algemeen niet nodig. Soms ziet hij er niet meer zo mooi uit, met wat dode en/ of lelijke takjes. Knip de takjes op 5 à 10 cm boven de grond af, de plant zal frisse nieuwe takken en bladeren gaan vormen. Het snoeien kan het best gebeuren in april of mei.

Blad, bloemen en bessen van Bergthee

Het plantje vormt in het voorjaar mooi groen blad, wat in de herfst verkleurt naar paars/ rode bladkleuren. Het blad is leerachtig, wat aan korte steeltjes zit. De vorm van de blaadjes is ovaal.

In juni en juli heeft het plantje kleine witte/ licht roze bloemen. Vanaf eind augustus worden er oranje/ rode bessen gevormd, die tot in het voorjaar het plantje blijven sieren. Vogels hebben er niet veel belangstelling voor, zodat ze lang aan de plantjes blijven zitten. Zodra voedsel wat schaars begint te worden weten merels de bessen wel te vinden.

Bemesten

Bemest Bergthee of Gaultheria procumbens bij het aanplanten en in het voorjaar met heideplantenmest of kalkvrije compost.

Mooi alternatief met eetbare bessen

Zin in een tuin die er ook in de winter fraai en bloemrijk uitziet? Kijk dan eens bij deze mooie struiken en planten die in de wintermaanden bloeien!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

4 reacties


 • Schelte v.d.Meij

  Wij zijn benieuwd waar de naam vandaan komt. Het heeft toch niks van thee.


  • Mirjam

   Van het blad en de besjes (mintachtig) kun je thee trekken. De besjes zijn eetbaar.
   Van het blad werd vroeger ook massage olie gemaakt, een aftreksel zou goed zijn voor spieren en pezen, verhelpt spierpijn en ontstekingen


  • Geert Boogaard

   In British Columbia, Canada heb ik veel van de oorspronkelijke struiken van deze plant gezien, daar heet het salal. HEt is daar een ruim 5 m hoge struik en de bladeren zijn zo’n 5 cm lang. De First Nations maakten van de bessen jam, en de bladeren voegden ze toe aan vissoep. De bloemetjes groeien daar in grote getalen op de struik, bij tientallen op een rij, een prachtig gezicht..