Beukenhaag – Fagus sylvatica

BeukenhaagBeukenhaag of Fagus sylvatica is een mooie haag om aan te planten. Lees hier over de verzorging en snoei en waar je plant kunt kopen.

Algemene informatie

Er kan worden gekozen voor een groene- (Fagus sylvatica) of een rode haag (Fagus sylvatica Atropunicea), of voor een mengeling van beide soorten waardoor een kleurig geheel wordt verkregen. Zorg bij de aanplant van een gemengde haag voor een evenredige aanplant qua kleur links en rechts.

Een beukenhaag is goed te snoeien en kan zo op iedere gewenste hoogte en breedte worden gehouden. De haag kan mooi smal en dicht vertakt worden gehouden door hem jaarlijks één of twee maal te snoeien (1x voor de langste dag en eventueel nog 1x eind augustus).

De haag is een goede schuil- en nestelplaats voor vogels, zeker als de haag mooi vertakt is door regelmatige snoei. De beukenhaag is dus zeker een mooie aanvulling voor het maken van een diervriendelijke tuin.

Fagus sylvatica is een beukenhaag die in de winter vol blijft zitten met bruin blad, zodat de tuin evengoed redelijk afgeschermd blijft tegen inkijk.

Fagus sylvatica kopen

Koop deze haagplanten door op onderstaande button te klikken en laat ze thuis bezorgen of haal ze op bij een tuincentrum bij u in de buurt;

Een beukenhaag kopen; losse beukenplanten of een kant en klaar beukenhaag?

Bij het kopen van beuken voor een haag zijn er meerdere opties mogelijk;

  • Van november tot april kan worden gekozen voor het kopen van beuken uit de volle grond. Dit is de meest goedkope optie.
  • Het hele jaar door kunnen planten in pot worden aangeschaft, de beukenhaag zal dan wat duurder uitvallen.
  • Voor wie graag meteen een mooie volle haag wil hebben zijn er kant en klare beukenhagen te koop, die zo geplant kunnen worden of die zelfs in de potten kunnen blijven staan, bijvoorbeeld langs een terras. Het is dan wel belangrijk om ze regelmatig genoeg water te geven.

Standplaats van de beukenhaag

De beukenhaag kan in zon en schaduw worden toegepast en is goed bestand tegen wind.

Het aanplanten kan het best gebeuren met speciale beukengrond. Houdt 5 stuks per strekkende meter aan en om een mooie volle haag te krijgen is het aan te raden om er schuin achter een tweede rij te planten. Harde wind kan er voor zorgen dat de beukenplanten scheef gaan staan. Het is dan ook aan te raden om een steundraad aan te brengen en de afzonderlijke planten hieraan te bevestigen.

Geef een aangeplante haag lange tijd voldoende water!

Zie ook; Carpinus betulus – haagbeuk

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier