Fagus sylvatica – Gewone beuk

Fagus sylvaticaFagus sylvatica of gewone beuk is een windbestendige en goed winterharde boom, die veel als haag wordt aangeplant.

Algemene informatie

Fagus sylvatica kan door middel van snoei in hoogte en breedte flink beperkt worden. Laat je hem doorgroeien dan wordt het een enorme boom van wel 30 meter hoog.

Vaak wordt hij echter aangeplant als haag en kan dan op de gewenste hoogte en breedte worden gehouden door één of twee keer per jaar te snoeien.

Een beukhaag, die regelmatig gesnoeid is en daardoor mooi vol is, is goed geschikt voor vogels om er een nest in te maken. Zonder snoei komen er in het najaar beukennootjes aan de boom, waar vogels en eekhoorns dol op zijn.

Fagus sylvatica heeft een oppervlakkige wortelgroei en droogt daardoor snel uit. Wees voorzichtig met schoffelen, je beschadigt snel de wortels. Geef de haag in het voorjaar organische mest.

Standplaats Fagus sylvatica

De haag kan zowel in de zon als in de schaduw gedijen en is goed bestand tegen harde wind.
De grond moet waterdoorlatend, kalkrijk en humusrijk zijn.

Blad

Het blad in glimmend en is mooi groen van kleur. Er is ook een rode variant te koop, Fagus sylvatica Atropunicea.

In de herfst verkleurd het blad van geel naar bruin. Een gedeelte van dit verdorde bruine blad zal afvallen door de wind, maar een groot deel blijft aan de haag zitten en geeft beschutting aan een tuin.
Eind maart/begin april komt er nieuw blad aan de haag en valt het oude verdorde blad af.

Het planten van Fagus sylvatica

Van november tot en met maart/april kan er geplant worden zonder kluit. Dit is een goedkopere oplossing dan planten met kluit aanschaffen. Later in het jaar zullen de wortels te snel uitdrogen om ze zonder kluit te kunnen planten.

Doe onderin het plantgat speciale beukengrond.

Voor een mooie volle haag heb je 5 stuks op een rij per meter nodig en het best plaats je er schuin achter een tweede rij planten achter. Een pas aangeplante beukhaag kan, zeker op een plek waar het veel en hard waait, steun gebruiken door een draad te spannen en de planten daar aan vast te maken.

Door na het aanplanten van de haag de boompjes licht te snoeien bevorder je de kans van aanslaan van de plant en krijg je meteen een mooiere strakke haag. Geef de aangeplante haag veel water, tot hij goed is aangeslagen.

Snoei

Om de haag mooi vol te houden moet er jaarlijks één of twee keer gesnoeid worden. De eerste snoeibeurt kan rond de langste dag in juni plaatsvinden, een tweede snoeibeurt kan eind augustus nog worden gedaan.

Zorg ervoor dat de haag aan de onderzijde breder is dan bovenaan. Zo kunnen alle takken beter licht vangen en zal de haag niet zo snel kaal worden aan de onderkant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties