Bieslook – Allium Schoenoprasum

Bieslook

Bieslook of Allium Schoenoprasum is een heerlijk kruid voor gebruik in de keuken, en nog een leuke bloeiende tuinplant bovendien! Lees hier over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie

Het plantje wordt ongeveer 30 cm hoog, maar er kan steeds tussendoor geoogst worden, het groen groeit steeds weer aan.

Allium Schoenoprasum is in de winter bladverliezend. De plant sterft boven de grond af, in de herfst wordt het loof steeds geler en sterft daarna af. In het voorjaar begint het groen weer boven de grond uit te komen en al snel kunt u weer wat lekkers afknippen. Geef in het voorjaar mest en herhaal dit, zeker op zandgrond, later nog een keer.

Bieslook is erg gezond (en lekker!). Het bevat veel vitamine C en A en heeft een zachte uiensmaak. Verder bevordert dit kruid de spijsvertering, wekt de eetlust op en werkt vocht afdrijvend.

Zodra u bieslook nodig hebt in de keuken, knipt u wat af. Na goed wassen is het te gebruiken in salades, sauzen, voor kruidenboter en het is ook heerlijk op een omelet of gebakken ei.

In de winter kunt u een plantje binnen zetten op de vensterbank, of in de zomer bieslook afknippen en invriezen in plastic zakjes voor gebruik in de winter. Kook bieslook niet mee, de smaak van het kruid gaat dan verloren.

Standplaats Bieslook

Bieslook kan goed in de zon of in halfschaduw staan.

De grond kan het best vochtig en kalkrijk zijn. Bieslook kan in de volle grond staan, het is een leuke plant voor langs een borderrand, als je de plant de kans geeft om te bloeien. Verder kun je hem in een pot op het terras zetten of binnen op de vensterbank. Geef wel voldoende water.

Wanneer bloeit Bieslook?
Bieslook

Bieslook die niet wordt afgeknipt kan gaan bloeien in juni/juli. Er komen prachtige bolvormige roze/paarse bloemen in. Bijen en hommels zijn er dol op. De bloemen kunnen overigens ook door ons gegeten worden en kunnen leuk als garnering gebruikt worden bij salades. Let op, dichte bollen aan het uiteinde van de stengels zijn niet voor consumptie geschikt.

Snoeien Allium Schoenoprasum

Het kruid kan het best regelmatig wat afgeknipt worden, als u het vooral voor consumptie wil gebruiken. De stengels groeien vanzelf weer aan. Iedere stengel kan zeker drie keer afgeknipt worden

Vermeerderen

Vermeerderen van een plantje kan gemakkelijk door de plant in het voorjaar te scheuren en beide delen opnieuw uit te planten.

Bieslook kweken

Bieslook kan vanaf half maart gezaaid worden (tot maximaal 1 cm diepte) bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Dun de kiemplantjes uit tot een afstand van ongeveer 12 cm en plant ze in juni uit op een onderlinge afstand van 25 cm. Houdt de grond voldoende vochtig.

Eigen ervaring

Bieslook is een ontzettend leuk bloeiend plantje en een heerlijk kruid om te verwerken in het eten en is nog gezond ook! De verzorging is eenvoudig en ook binnen is de plant in een potje goed te houden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier