Sierui – Allium

Sierui of Allium kent honderden verschillende soorten, met grote verschillen in hoogte, kleur en geur.

Enkele kleuren die je kunt vinden zijn wit, geel, roze, violet en paars. De kleinste soort is 25 cm hoog en de hoogste 1.80 cm. De bloemen van veel sieruien trekken vlinders naar de tuin.

Ook de grootte van de verschillende bollen varieert sterk, van 3 cm tot 30 cm. Wanneer je blad of de stengel van Sierui kneust, komt er een uiengeur vrij.

De bloemen kunnen goed als snijbloem gebruikt worden, en gelukkig gaat de uienlucht weg, zodra je de stengel in water zet. De bollen kunnen ook goed gedroogd worden.

De bollen kunnen tijdens de winter in de grond blijven, de bloemen zullen jaar na jaar wel steeds wat kleiner worden. Je kunt ze ook voor de winter uit de grond halen en bij een temperatuur van 20 graden bewaren. Plant ze in het najaar op een andere plek in de tuin.

Standplaats Allium

Allium staat graag in de volle zon, sommige soorten kunnen ook halfschaduw verdragen. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. De bollen komen het mooist uit in de border, waar je het blad, dat vrij lelijk is, niet ziet. De mooie bollen op lange steel komen prachtig uit boven de planten.

Allium Aflatunense

De bollen die ik in mijn tuin heb staan zijn Allium Aflatunense (zie foto). Deze bollen vormen stengels van ongeveer 60 cm hoog. De bol komt oorspronkelijk uit Centraal Azië.

Deze soort is zeer geschikt voor verwildering. De bloei is van mei t/m juli, met prachtige paarse bolbloemen. Het planten kan gebeuren tussen september en december op een diepte van ongeveer 10 cm en 15 cm uit elkaar. Geef de bollen de eerste tijd water als het een droge periode is, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties