Blauwe druif – Muscari

De Blauwe Druif of Muscari komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied en in Klein-Azië. De leuke blauwe bloemen zorgen voor vrolijke voorjaarskleuren in de border. Lees hier over de standplaats, bloei en verzorging en waar je de bollen kunt kopen.

Algemene informatie Blauwe Druif

Deze bloemen, die uit bollen groeien, worden in de winter veel verkocht in bloemenwinkels, voor in huis. Na de bloei kun je het groen laten afsterven en de pol in het voorjaar in de tuin plaatsen. De volgende winter zullen ze in de tuin weer opnieuw opkomen en gaan bloeien.

De pollen kunnen in het voorjaar gedeeld worden, als het loof is afgestorven, en opnieuw geplant worden. De hoogte van dit bolgewas is ongeveer 20 cm, de breedte 5 cm. De Blauwe druif is ook een leuke snijbloem.

Standplaats Muscari

De bolletjes staan graag in de volle zon of halfschaduw. Het planten moet gebeuren op een diepte van 10 cm en het liefst in doorlatende, redelijk vruchtbare grond met veel humus.

Plant Muscari bollen in oktober en november, ze gaan dan nog in dezelfde winter bloeien. De bolletjes verwilderen gemakkelijk, eenmaal geplante bollen komen het volgende jaar weer terug.

Bloei

De bol bloeit van maart tot en met mei met blauwe, bijna bolvormige bloemen, met een wit randje aan de onderkant. Er zijn tegenwoordig overigens ook Witte Druifjes verkrijgbaar. De bloembolletjes zijn ongeveer 5 mm groot.

Plantplaats

De Blauwe Druif staat mooi in potten of bakken op het terras of balkon, of in de rotstuin of voorin een plantenborder.

Mooie combinaties

Muscari staat mooi in combinatie met Crocus of Erythronium.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier