Blauwkussen – Aubrieta: snoei, bloei, standplaats, vermeerderen

Blauwkussen

Blauwkussen (Aubrieta) is een groenblijvende plant met grijsgroen blad, die goed winterhard is. Er zijn veel verschillende hybriden, met verschillende kleuren en bloeitijden verkrijgbaar.

De plant bloeit tussen april en juni. Er zijn bloemen in de kleuren blauw, paars, roze en roodpaars verkrijgbaar.

Het plantje wordt ongeveer 15 cm hoog en kan breed uitgroeien. De plant komt het mooist tot zijn recht als er een flink aantal bij elkaar geplant worden. Er kan dan een fleurig groot bloementapijt ontstaan in het voorjaar.

Standplaats Blauwkussen

Aubrieta staat graag op een zonnige en droge plek. Net geplante exemplaren hebben wel voldoende water nodig om aan te slaan. De plant staat graag op een kalkrijke en humusrijke zandgrond, die goed waterdoorlatend is. Het is een bodembedekker, die het goed doet in de rotstuin, over een muur, op een zonnige helling en vooraan in de border.

Bloei

Het is een langbloeiende plant die bloeit in het voorjaar, tussen april en juni. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, en enkele en gevulde bloemen.

Snoei en vermeerderen

Om de plant mooi compact te houden is het aan te raden om na de bloei flink terug te snoeien. Het snoeien stimuleert ook herbloei.

Vermeerderen kan door delen of stekken van de plant. Liggende stengels van de plant wortelen vanzelf ook snel.

Enkele soorten Aubrieta

 • Aubrieta ‘Kitte’: licht paarse bloemen ( zie foto)
 • Aubrieta ‘Rosegarten’: roze bloemen
 • Aubrita ‘Lavender’: lavendelblauwe bloemen
 • Aubrieta ‘Red Carpet’: Rode bloemen
 • Aubrieta ‘Joy’: gevulde lichtpaarse bloemen
 • Aubrieta ‘J.S.Baker’: paarse bloemen met een wit hart
 • Aubrieta ‘Cascade Blue’: Blauwe bloemen
 • Aubrieta Argenteovariegata; Blauwpaarse bloemen en geelbont gekleurd blad

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

6 reacties


 • Fenna van Viersen

  Ik woon in Italie en kan nergens aubretia vinden. Zou u mij dat kunnen sturen?
  Met vriendelijke groet
  Fenna van Viersen


 • karin

  Kan de aubrieta ook gebruik worden als een soort van hangplant, in balkonbakken e.d?


 • Edith

  Hallo Karin,

  Je zou het kunnen proberen in een grote pot waar je met stenen een rotstuintje in aanlegt. Maar mijn ervaring met aubrieta in balkonbakken is niet erg succesvol. Ik heb nu een tuin en daar lukt het wel om aubrieta te laten groeien.


 • annette

  Wie weet welke blauwe plant volop in Denemarken bloeit? Mijn partner heeft daar goede herinneringen aan. Hij denkt dat het Aubrieta is, terwijl ik verwacht dat het Campanula is, ook al ben ik nooit in Denemarken geweest. Zelf vind ik Aubrieta niet mooi nu hij uitgebloeid is.


 • Sofie

  Hallo,
  Ik heb net aubrieta gekocht en wil nu planten. Ik heb extra kalk gekocht omdat ik hoop op een mooie bloei (het is voor langs een betonnen afsluiting). Ik heb er vroeger geplant, maar ik denk dat er te weinig zon was en dat is totaal niet gelukt. Ik vroeg me af of ik nu al of niet compost vermeng met mijn zandgrond en daar ook kalk bij doe. Ik heb gelezen dat je geen mest mag geven maar hij wil toch een humusrijke grond. Heeft er iemand hier ervaring mee? Zijn er tips waarop ik moet letten?
  Bedankt!