Buxus sempervirens – Palmboompje

Buxus sempervirens
Buxus sempervirens – Palmboompje

Buxus sempervirens of palmboompje is een groenblijvende plant, die goed als haag kan worden aangeplant, maar ook solitair of in grote groepen aangeplant kan worden.

Algemene informatie

Deze goed winterharde heester kan meters hoog worden, maar daar zult u wel veel geduld voor moeten hebben. Buxus sempervirens groeit in een jaar ongeveer 15 cm. Om die reden zie je vaak dat de plant gebruikt wordt voor laagblijvende hagen.

Buxus sempervirens kan goed gebruikt worden voor vormsnoei, iedereen kent wel de mooie groenblijvende bollen, kubussen, kegelvormen, piramides, spiralen en allerlei diervormen geknipt uit deze planten. De heester is ook op stam verkrijgbaar.

Voor de aanplant van een haag heb je ongeveer 6 tot 8 planten nodig van het formaat 10-15 cm.

Standplaats Buxus sempervirens

buttonDe heester kan in zon, halfschaduw en schaduw staan. Hoe minder zon hij vangt, hoe donkerder groen het blad zal worden.

De grond moet waterdoorlatend zijn en kalkrijk en vruchtbaar zijn.

Blad en bloei

Buxus sempervirens heeft klein blad met een eivorm. Het blad is leerachtig en glanzend en is (donker)groen van kleur.

In mei bloeit de heester zeer onopvallend in de kleur geel/groen.

Snoei

Snoeien kan het best twee keer per jaar gebeuren, om een mooie volle plant te krijgen en de haag of heester in het gewenste model te houden. Tussendoor een beetje bijknippen kan ook geen kwaad, hoe vaker je snoeit hoe voller de heester wordt.

De eerste snoei kan het best plaatsvinden in juni rond de langste dag, de tweede snoei niet later dan in september ( zodat de plant voldoende kan herstellen voordat de winter met vorst begint). Snoei nooit in de zon, omdat er dan snel verbranding zal optreden. Snoei het liefst op een bewolkte dag, of doe het ’s avonds als de zon verdwenen is.

Zorg er bij het snoeien van een haag altijd voor dat de haag aan de onderkant breder is dan bovenaan. Zo vangen alle takken goed licht.

Bemesten

Bemest Buxus sempervirens in maart en juli met organische mest. U kunt hiervoor koemestkorrels gebruiken of speciale buxusmest.

Meer lezen

Groenblijvende planten

Hagen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.