Ilex crenata Convexa – Japanse Hulst

Ilex crenata Convexa of Japanse Hulst is een heester met glanzend donkergroen blad en zwarte bessen, die zeer geschikt is als lage haag en voor vormsnoei.

Deze winterharde bloeiende heester lijkt niet op hulst, maar heeft wel veel weg van Buxus. Hij wordt dan ook vaak aangeplant als vervanging van een Buxus, omdat hij (in tegenstelling tot Buxus, die nogal eens last kan hebben van schimmel en de buxusmot) vrijwel ziektevrij is.

Het is een langzame groeier en wordt tot ongeveer 80 cm hoog. De heester is goed geschikt voor vakbeplanting, als lage goed dichte haag, voor vormsnoei, solitair in de border en kan als bonsai worden opgekweekt.

Plant voor een haag 4 à 5 stuks per strekkende meter en voor vakbeplanting 5 stuks per vierkante meter.

Ilex crenata Convexa kopen

Deze groenblijvende heester is de beste vervanger van Buxus. Hij is goed geschikt voor vormsnoei en kan goed gebruikt worden als lage haag. Koop deze heester door op onderstaande button te klikken!

Ilex crenata Convexa kopen

 

Standplaats

De heester staat graag op een plek in de zon of halfschaduw, maar zelfs schaduw wordt goed verdragen. Verder staat hij graag op een plek beschut tegen harde wind. Koude wind kan zorgen voor aangetast blad.

De grond kan het best humusrijk en waterdoorlatend zijn.

Bloei, bessen en blad

Ilex crenata Convexa bloeit in mei en juni met kleine onopvallende groen-witte bloemen, die verscholen onder het blad zitten.

Na de bloei komen er groene bessen aan de heester, die later prachtig glimmend zwart worden.

Het kleine blad is donkergroen van kleur en is bolvormig en glanzend. Ilex crenata Convexa is een groenblijvende plant.

Verzorging

  • Snoei. De heester kan goed gesnoeid worden. Regelmatige snoei zorgt voor een mooie dichte vertakking, als hij als haag is aangeplant is er een mooie strakke haag van te maken. Snoei dan eind mei en in september nog een keer. Snoeien kan het best gebeuren met een goed scherpe en schone snoeischaar en uit de zon, om verbranding van het blad te voorkomen.
  • Bemesten. Geef Ilex crenata Convexa in het voorjaar organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie