Ilex aquifolium Bacciflava – Hulst

Ilex aquifolium Bacciflava

Ilex aquifolium Bacciflava – Hulst

Ilex aquifolium Bacciflava of Hulst is een groenblijvende en bloeiende struik die mooi is vanwege het donkergroene glanzende blad en de gele bessen, die vanaf het najaar tot in het voorjaar de struik sieren.

Deze groenblijvende plant kan 4 m hoog worden, maar met snoei kan de gewenste hoogte bepaald worden.

Ilex aquifolium Bacciflava is mooi solitair, maar kan ook goed als haag en voor vormsnoei gebruikt worden.

Wordt hij als haag aangeplant, dan kan er het best twee keer per jaar gesnoeid worden om een mooi geheel te krijgen. Plaats 3 stuks per strekkende of per vierkante meter.

De struik is goed winterhard en fleurt de vaak wat kale tuin in de winter op met zijn gele bessen, die mooi afsteken tegen het donkergroene blad.

Standplaats Ilex aquifolium Bacciflava

De struik is gemakkelijk, hij kan zowel in de zon staan (als de grond voldoende vochtig is) of in halfschaduw of schaduw.

De grond kan het best humusrijk en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn.

Bloei, bessen en blad

Ilex aquifolium Bacciflava bloeit in mei en juni met witte bloemen, die bijen aantrekken.

In het najaar komen er gele bessen aan de struik, die tot in het voorjaar kunnen blijven zitten. Voor mensen zijn ze giftig (evenals het blad), maar voor vogels is het een lekkernij.

Het blad is licht golvend, glanzend en leerachtig. Vooral het jonge blad is stekelig. Het blad blijft in de wintermaanden mooi donkergroen van kleur.

Hoe snoei je Ilex?

De struik kan goed gesnoeid worden. Als los in de border staande struik is het voldoende om één keer te snoeien, bijvoorbeeld in april. Heeft u een haag, snoei dan bij voorkeur 2 keer per jaar, in april en september, om een mooie strak geheel te krijgen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier