Ilex aquifolium Alaska – Hulst

Ilex aquifolium Alaska

Hulst

Ilex aquifolium Alaska of Hulst is een groenblijvende struik of boom die zeer geschikt is om als smalle, ondoordringbare haag aan te planten, maar die ook mooi solitair in de border kan staan.

Deze bloeiende struik kan zeker 4 m hoog worden, maar is met snoei goed tot een gewenste hoogte te brengen.

Deze goed winterharde plant is mooi voor de wintertuin. Het groene en glanzende blad en de mooi daarbij afstekende rode bessen fleuren de vaak wat kale wintertuin op.

Ilex aquifolium Alaska kan als struik of boom in de tuin worden geplant, maar doet het zeker ook erg goed als smal blijvende haag, die vanwege zijn stekels ongenode gasten buiten de tuin weet te houden.

Zet voor een haag 3 stuks per strekkende meter in de grond.

Standplaats Ilex aquifolium Alaska

Deze bloeiende struik is gemakkelijk wat standplaats betreft, hij kan namelijk zowel in de zon, als in halfschaduw of schaduw staan. Wel staat hij graag beschut tegen harde wind.

Vrijwel iedere goede tuingrond is geschikt, maar deze kan het liefst wel wat vochtig, maar waterdoorlatend zijn.

Bloei, bessen en blad

Ilex aquifolium Alaska bloeit in mei met witte geurende bloemen. De bloemen trekken bijen en vlinders naar de tuin.

In het najaar komen er rode bessen in de struik, die wel de hele winter aan de struik kunnen blijven zitten. De bessen zijn licht giftig voor mensen, maar vogels lusten ze wel graag.

Het blad van deze Ilex is erg stekelig! Het heeft een mooie donkergroene kleur en het blad is glanzend, leerachtig en wat golvend. Ilex aquifolium Alaska is een groenblijvende plant.

De takken kunnen in de winter goed gebruikt worden in kerststukjes.

Ilex snoeien

Deze struik kan zeer goed gesnoeid worden. Staat hij solitair, snoei dan bij voorkeur in het voorjaar, in april. Is hij als haag aangeplant dan kan het best 2 maal per jaar gesnoeid worden om de haag mooi compact en strak te houden. Snoei de tweede keer dan in september.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier