Buxus sempervirens – Palmboompje

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens of palmboompje is een groenblijvende plant, die goed als haag kan worden aangeplant, maar ook solitair of in grote groepen aangeplant kan worden.

Deze goed winterharde heester kan meters hoog worden, maar daar zult u wel veel geduld voor moeten hebben. Buxus sempervirens groeit in een jaar ongeveer 15 cm. Om die reden zie je vaak dat de plant gebruikt wordt voor laagblijvende hagen.

Buxus sempervirens kan goed gebruikt worden voor vormsnoei, iedereen kent wel de mooie groenblijvende bollen, kubussen, kegelvormen, piramides, spiralen en allerlei diervormen geknipt uit deze planten. De heester is ook op stam verkrijgbaar.

Voor de aanplant van een haag heb je ongeveer 6 tot 8 planten nodig van het formaat 10-15 cm.

De laatste jaren wordt de Buxus veelal opgegeten door de buxusmot. Een goede en goedkope Buxusvervanger is Ilex crenata. Palmboompje is zeer geschikt als laagblijvende haag maar staat ook mooi solitair in een pot en is zeer geschikt voor vormsnoei.

Standplaats en planten Buxus sempervirens

De heester kan in zon, halfschaduw en schaduw staan. Hoe minder zon hij vangt, hoe donkerder groen het blad zal worden.

De grond moet waterdoorlatend en kalkrijk en vruchtbaar zijn. Zorg ook voor niet te droge grond, zandgrond kan verbeterd worden door er compost doorheen te mengen. Het voorjaar is een goede planttijd. Maak een ruim plantgat  en voeg goede tuingrond en compost aan de grond toe bij het vullen van het gat. Zet de plant op dezelfde hoogte in het gat als hij in de pot stond en druk na het vullen van het gat de grond goed aan. Geef na het planten voldoende water en blijf dit de eerste tijd volhouden, zodat de wortels van de planten goed kunnen aanslaan.

Blad en bloei

Buxus sempervirens heeft klein blad met een eivorm. Het blad is leerachtig en glanzend en is (donker)groen van kleur.

In mei bloeit de heester zeer onopvallend in de kleur geel/groen.

Buxus sempervirens snoeien

Snoeien kan het best twee keer per jaar gebeuren, om een mooie volle plant te krijgen en de haag of heester in het gewenste model te houden. Tussendoor een beetje bijknippen kan ook geen kwaad, hoe vaker je snoeit hoe voller de heester wordt.

De eerste snoei kan het best plaatsvinden in juni rond de langste dag, de tweede snoei niet later dan in september ( zodat de plant voldoende kan herstellen voordat de winter met vorst begint). Snoei nooit in de zon, omdat er dan snel verbranding zal optreden. Snoei het liefst op een bewolkte dag, of doe het ’s avonds als de zon verdwenen is.

Zorg er bij het snoeien van een haag altijd voor dat de haag aan de onderkant breder is dan bovenaan. Zo vangen alle takken goed licht.

Bemesten

Bemest Buxus sempervirens in maart en juli met organische mest. U kunt hiervoor koemestkorrels gebruiken of speciale buxusmest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier