Caltha palustris – Dotterbloem

Caltha palustris

Caltha palustris wordt in het Nederlands Dotterbloem genoemd en bloeit met gele bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging.

Algemene informatie

Deze vaste plant wordt ongeveer 40 cm hoog en is winterhard.

De plant is geschikt als oeverplant en moerasplant. Dotterbloem is een mooie plant voor bij/ in de vijver.

Dotterbloem bloeit al vroeg in het jaar met mooie gele bloemen, het is een langbloeiende plant. De bloemen trekken veel bijen, vliegen en kevers die voor de bestuiving zorgen.

Standplaats Caltha palustris

De plant staat graag in de zon of halfschaduw op een vochtige plaats. De grond moet humusrijk zijn en weinig mest bevatten. In de natuur komen Dottterbloemen veel voor langs oevers van slootjes.

Wanneer bloeit Caltha palustris?

Dotterbloem bloeit al vroeg in het jaar, van maart t/m juni.

De bloemen zijn 2 tot 5 cm groot en mooi geel van kleur. In het najaar worden langwerpige vruchten gevormd. De bloemen trekken veel insecten.

Het blad is hartvormig en glimmend groen. Het blad en de bloemen zijn giftig.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door scheuren van de plant na de bloei.

Snoei

Na de bloei wordt het blad vaak ook een stuk minder mooi. Knip de uitgebloeide bloemen en het lelijk geworden blad weg na de bloei, al snel komt er fris nieuw blad aan de plant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier