Centranthus ruber Albus – Witte Spoorbloem – Valeriaan

Centranthus ruber Albus

Witte Spoorbloem

Centranthus ruber Albus of Witte Spoorbloem of Valeriaan is een langbloeiende plant met witte bloemen, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en hommels.

De plant is winterhard, wordt tot ongeveer 80 cm hoog en verliest in de winter zijn blad.

Centranthus ruber Albus staat mooi in de border, waar hij goed met allerlei andere vaste planten te combineren is. Verder doet hij het goed in de rotstuin en op stapelmuurtjes. De bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten en kunnen als snijbloem gebruikt worden.

Voor het behoud van de plant moet de plant iedere 3 jaar gescheurd worden en opnieuw worden geplant. De plant zaait zichzelf echter ook uit, zodat hij zonder scheuren toch niet compleet uit zal sterven.

Plant voor een mooi resultaat 7 à 9 stuks per vierkante meter.

Standplaats Centranthus ruber Albus

Deze rijkbloeiende plant staat graag op een warme en beschutte plek in de volle zon.

De grond kan het best waterdoorlatend en kalkrijk en matig voedselrijk zijn.

Wanneer bloeit de plant?

Witte Spoorbloem is een rijkbloeiende plant met witte bloemen van mei t/m augustus. Bij het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemen wordt doorbloei gestimuleerd.

Het blad is lancetvormig en heeft een grijsgroene kleur. In de winter verliest de plant zijn blad, alleen in heel zachte winters kan er wat blad aan de plant blijven.

Verzorging Centranthus ruber Albus

  • Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemen, zodat een tweede bloei van de plant kan volgen.
  • Vermeerderen kan d.m.v. delen plaatsvinden.

Centranthus ruber Coccineus is de variant met donker roze/rode bloemen, die tot ver in het najaar door blijft bloeien. Ook erg mooi!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier