Cephalanthus occidentalis – Kogelbloem

Cephalanthus occidentalisCephalanthus occidentalis of Kogelbloem bloeit met opvallende bolvormige witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, het blad en de verzorging.

Algemene informatie

Deze heester is een echte aanwinst voor de tuin. Je ziet ze nog niet zo vaak in tuinen staan. Kogelbloem heeft veel te bieden; fraaie witte geurende bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen en in de herfst fraaie zaadvorming die de heester lang blijven sieren.

Het is een breed uitgroeiende heester met een opgaande groei. Zonder snoei wordt de heester maximaal 2 meter hoog.

Het is een mooie bloeiende heester voor een heesterborder en staat mooi solitair in de tuin. Het is ook mogelijk om de heester in een grote pot als kuipplant te houden. In dat geval heeft de heester wel vorstbescherming nodig.

Standplaats Cephalanthus occidentalis

De heester staat graag op een tegen wind beschutte plek in zon of halfschaduw.

De grond moet vochtig en voedselrijk zijn. Hij voelt zich helemaal thuis aan een ondiepe vijverrand. Zorg dat de grond nooit helemaal uitgedroogd raakt. Het is verstandig om in het najaar te mulchen.

Cephalanthus occidentalis kopen

Dit is een echte liefhebbers heester. Je ziet ze nog niet in alle tuinen maar ze bloeien zeer fraai en ook in de herfst is de heester speciaal vanwege de zaadbollen die nog lang aan de heester blijven. Koop Kogelbloem door op onderstaande button te klikken:

Wanneer bloeit Kogelbloem?

De heester bloeit in juli en augustus met heerlijk geurende witte bloemen in kogelvorm. Niet alleen wij vinden de bloemen aantrekkelijk, er komen veel vlinders, bijen en andere insecten op de licht zoete geur af. Na de bloei worden de bloemen langzaam maar zeker bruin van kleur en wordt het zaad gevormd. De zaadbollen blijven lang aan de heester zitten en zien er fraai uit in de wat kale herfsttuin.

Hoe ziet het blad eruit?

Het groene blad is vrij groot en zit met rode steeltjes aan de heester. Het is een bladverliezende heester.

Hoe snoei je Cephalanthus occidentalis?

De heester heeft geen snoei nodig. Je kunt wel in het voorjaar storend uitstekende takken verwijderen. Wordt de heester te groot voor de tuin dan is het mogelijk om verjongingssnoei toe te passen. Snoei ieder jaar ongeveer 1/5 van de oudste takken flink terug. Zo wordt de complete heester gedurende vijf jaren helemaal verjongt.

Hoe verzorg je Kogelbloem?

  • De heester heeft weinig verzorging nodig. Er zijn een aantal aandachtspuntjes;
  • Zorg dat de heester in vochtige grond staat. Dreigt de grond uit te drogen geef dan op tijd water.
  • Door in het najaar te mulchen zorg je voor minder uitdroging van de grond.
  • Snoei is mogelijk in het voorjaar.
  • De heester kan het hele jaar door aangeplant worden, zolang het maar niet vriest.
  • Staat Kogelbloem in een kuip, bescherm de wortels van de plant dan door vorstbescherming te bieden. De heester hoeft in de winter niet perse naar binnen.

Ik vind dit zelf een prachtige heester, de bloemen doen mij wel sterk denken aan die van Fatsia japonica. Voor meer fraaie heesters kun je via onderstaande button een kijkje nemen:

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier