Vingerplant – Fatsia japonica

Vingerplant

Vingerplant – Fatsia japonica

Vingerplant of Fatsia japonica is een groenblijvende plant, die vorstgevoelig is en daarom bij vorst bescherming kan gebruiken. Geef je de struik geen bescherming, dan kan het blad schade oplopen. Lees hier meer over de verzorging, giftigheid, snoei, blad, bloei en standplaats!

De plant bloeit laat in het jaar, als de meeste andere planten in de tuin net beginnen af te sterven  en kan 1,5 m tot zelfs wel 4 m hoog worden. De plant heeft een exotische uitstraling vanwege het mooie, glanzende grote blad.

Vingerplant kan binnen als kamerplant gehouden worden. Mensen zetten hem vaak buiten in de tuin, zodra de plant voor binnen te groot begint te worden. Wil je dit doen, doe het dan in het voorjaar. De plant kan dan zowel als kuipplant worden gehouden als in de border.

Als de plant in de wind staat heeft hij een steun nodig. De plant is zeer geschikt om te planten in het kustgebied.

Fatsia japonica houdt ervan om gesproeid te worden. Voorzichtigheid is geboden, want de plant is, zoals overigens zoveel planten, giftig. Je moet er niets van in je mond stoppen en pas ook op dat je met je vingers niet je mond aanraakt, nadat je met het sap van de plant in aanraking gekomen bent. Het is verstandig om tijdens snoeien handschoenen te dragen, want het sap kan ook huidirritatie veroorzaken.

Bij vorst gaan de bladeren slap hangen, het lijkt er dan erg op dat de plant de kou niet aankan. Na de vorst trekt alles echter weer netjes bij.

Vingerplant kopen

Wil je deze prachtige groenblijvende plant kopen, klik dan op onderstaande button om hem te bestellen!

Vingerplant kopen

Koop deze plant!

Standplaats van Fatsia japonica

Deze groenblijvende plant staat niet graag in de volle zon, halfschaduw of schaduw is prima. Wij hebben overigens meerdere Vingerplanten in de tuin, waarvan er één in de zon staat. In de zomer verliest hij wat meer blad dan de andere exemplaren, maar verder blijft hij het goed doen. In volle zon is de kans op geel blad groter. Als een Vingerplant in een pot buiten staat, haal hem dan voor de vorst naar binnen en zet hem op een koele lichte plek. Vergeet niet om hem af en toe water te geven.

De plant kan in iedere grond, zolang het maar gedraineerde en wat voedzame grond is.

Wanneer bloeit een Vingerplant en hoe ziet het blad eruit?

Vingerplant heeft groot blad, tot wel 40 cm. Het blad is donkergroen en glanzend en is diep gelobd. Er zitten zeker 8 lobben aan een blad. De vorm van het blad lijkt erg op een hand met vingers, vandaar de naam Vingerplant. De nerven in het blad zijn goed zichtbaar, het blad zit met een grote steel aan de plant.

Het is een langbloeiende plant die bloeit in oktober en november. Aan een lange steel komen bolletjes te zitten, met kleine crèmewitte bloemen. De bloemen trekken mieren, vliegen en bijen. Als het niet te hard gaat vriezen, komen er na de bloei bessen aan de plant.

Kan een Vingerplant gesnoeid worden?

Fatsia japonica hoeft niet gesnoeid te worden. Houdt er met planten rekening mee dat de plant veel ruimte in zal gaan nemen. Als hij kaal of te groot  begint te worden, dan kan er gerust flink terug gesnoeid worden.

Mijn ervaring

De plant blijft bij ons in de tuin jaarrond erg mooi. In de winter valt hij op vanwege het groenblijvende bijzondere blad en de aparte bloemen. Ik heb zelf al een paar keer een Vingerplant terug gesnoeid, omdat hij te hoog werd, en hij is steeds weer netjes terug gegroeid.

Groenblijvende planten

Wanneer snoei je een Vingerplant?

Een Vingerplant heeft geen snoei nodig, maar dit is zeker mogelijk als de plant kaal of te groot wordt. Snoei de plant bij voorkeur in het voorjaar.

Is een Vingerplant een kamerplant of kan hij ook in de tuin?

Een Vingerplant kan zowel als kamerplant als in de tuin worden gehouden