Pieris japonica Debutante – Rotsheide

Pieris japonica DebutantePieris japonica Debutante of Rotsheide is een groenblijvende, bloeiende sierheester met een compacte groei. Lees hier alles over de verzorging, standplaats en bloei en waar je de heester kunt kopen.

Algemene informatie

Deze sierheester wordt ongeveer 60 tot 100 cm hoog en is een groenblijvende plant, die bovendien in de herfst en winter mooie roodbruine bloemknoppen draagt. Om deze redenen wordt deze plant vaak in de herfst bij de tuincentra volop aangeboden. De heester kan goed solitair in de border, maar doet het ook goed in een pot op het terras.

Pieris japonica Debutante is winterhard, maar omdat de wortels erg oppervlakkig groeien is het verstandig om de voet van de plant bij strenge vorst af te dekken met blad, turfmolm of stro. Pas ook op met schoffelen, de oppervlakkige wortels raken snel beschadigd.

Standplaats Pieris japonica Debutante

De beste plek voor de heester is halfschaduw. Bij te veel zon op het blad wordt dit lelijk en droogt uit. Het is wel zo dat hoe meer zon de plant vangt, hoe meer bloemen erin zullen komen. Zorg verder ook dat de plant niet op een tochtige plek komt te staan.

De grond kan het best humusrijk en zuur zijn. Laat de grond verder ook niet uitdrogen, maar zorg wel voor waterdoorlatende grond.

Pieris japonica Debutante Planten

Maak een ruim plant gat en vul het met een mengsel van compost en turf. Zorg dat de plant op dezelfde diepte komt te staan, als hij had in de pot. Geef de plant de eerste tijd goed water en zorg dat de wortels nooit uitdrogen.

Bloei en blad

Pieris japonica Debutant heeft een rijke bloei in april en mei met witte bloemen in trossen. De bloemknoppen worden al gevormd in de herfst en geven de hele winter kleur aan de plant.

Het blad is glanzend en leerachtig en is smal en lancetvormig. Het blad is donkergroen van kleur, het jonge blad is lichter van kleur. De nerf in het blad is duidelijk zichtbaar, omdat deze lichter van kleur is.

Bemesten en snoeien

Geef in het voorjaar organische mest of heide plant voeding en voeg eventueel wat tuinturf toe.

Snoei is niet noodzakelijk, maar kan wel na de bloei. Knip wel in het voorjaar eventueel dode, ingevroren takken weg.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier