Pieris japonica Carnaval – Rotsheide

Pieris japonica Carnaval

Rotsheide Carnaval

Pieris japonica Carnaval of Rotsheide is een wit bloeiende heester met glanzend groen blad met witte rand en mooi donkerrood jong blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei en kleur van het blad, snoei, verschillende soorten en verzorging.

Er zijn veel verschillende soorten Rotsheide te koop. Het leuke van deze fraaie heesters is het feit dat ze in de winter mooi gekleurde bloemknoppen hebben, dat ze groenblijvend zijn en dat het blad prachtige verkleuringen vertoont.

Deze groenblijvende plant wordt zonder snoei na 10 jaar ongeveer 1,5 m hoog. RotsheideĀ heeft weinig verzorging nodig en is winterhard.

De heester kan mooi solitair in de border staan en is verder mooi in groepen in een heesterborder of in een pot op het terras.

Standplaats Pieris japonica Carnaval

De voorkeur van de plant gaat uit naar een plek in halfschaduw. Staat hij in de zon, dan moet de grond in ieder geval voldoende vochtig zijn.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar waterdoorlatend. Laat de grond nooit compleet uitdrogen. Zorg verder voor zure en humusrijke grond. Plant Pieris japonica Carnaval met tuinturf en strooi jaarlijks wat turf rondom de voet van de plant.

Bloei en bladPieris japonica Carnaval

Rotsheide Carnaval is een langbloeiende plant met witte bloemen. De bloei is van maart/april t/m mei.

Het blad van deze prachtige heester is glanzend, leerachtig en lancetvormig. Het blad is groen met een witte rand en licht gekleurde nerf. De jonge twijgen en het nieuwe blad zijn prachtig donkerrood gekleurd.

Verzorging

  • Snoei is mogelijk maar is niet noodzakelijk. In het voorjaar kan het eventuele dode hout verwijderd worden. Verdere snoei kan het best na de bloei plaatsvinden.
  • Laat de grond nooit compleet uitdrogen, geef eventueel (regen)water tijdens langdurige droogte.
  • Rotsheide is een zuur minnende heester. Strooi in het voorjaar tuinturf rond de voet van de plant. Als de grond niet zuur genoeg is dan wordt het blad lichter van kleur en minder sprekend. Het is dan de hoogste tijd om tuinturf toe te voegen aan de grond rondom de heester.