Pieris – Rotsheide; verzorging, bloei, standplaats en verschillende soorten

RotsheidePieris kent veel verschillende soorten. Het is een groenblijvende plant die redelijk winterhard is. De soort met groenblijvende bladeren is sterker dan die met mooi rood uitlopend blad.

De plant houdt niet van een plek in de volle zon of een winderige plek. Het blad zal dan verdrogen en gaat er lelijk uitzien. De meeste soorten vormen in de herfst roodpaarse/ roodbruine bloemknoppen, die in maart/ april in witte, roze of rode bloemtrossen worden.

Pieris soorten zijn langzaam groeiende planten die niet groter worden dan 1,5 m. Het fijne aan deze groenblijvende planten is dat het blad tot op de grond reikt.
Rotsheide heeft zijn wortels erg aan de oppervlakte liggen, je moet dan ook niet schoffelen onder de plant. Bij strenge vorst is het aan te raden om de voet van de plant af te dekken. Gebruik turfmolm, stro of riet om de wortels van de plant te beschermen. Rotsheide kan vermeerderd worden door in het najaar te stekken.

Wanneer bloeit Rotsheide?

In maart/ april zal de plant gaan bloeien met witte, roze of rode belletjesbloemen. Er zijn rechtopstaande en overhangende trossen. In de herfst worden bij de meeste soorten al de bloemknoppen gevormd, die roodbruin van kleur zijn.

Pieris soorten hebben smal, lancetvormig blad, wat leerachtig aanvoelt. De kleur van het blad is per soort verschillend. De planten met groenblijvend blad zijn over het algemeen sterker dan de rood gekleurde soorten.

Standplaats Rotsheide

Rotsheide kan niet tegen fel zonlicht, de bladeren zullen uitdrogen en lelijk worden. Hij staat het liefst op plek met lichte schaduw. Zodra Rotsheide helemaal in de schaduw staat, zullen er minder bloemen gevormd worden. Verder is het belangrijk dat de plant niet op de tocht staat.

De grond moet humusrijk zijn en zuur. De grond mag niet uitdrogen, maar moet wel goed waterdoorlatend zijn. Pieris staat mooi in de border, maar zal het winter terras ook mooi opfleuren, als kuipplant.

Planten, bemesten en snoeien van Pieris

Pieris japonica 'Debutante'Maak een ruim plantgat en vul het met een mengsel van compost en turf. Zorg dat de plant op dezelfde diepte komt te staan, als hij had in de pot. Geef de plant de eerste tijd goed water en zorg dat de wortels nooit uitdrogen.

Geef in het voorjaar compost, organische mest of heideplant voeding, geef geen kalk!

Rotsheide hoef je niet te snoeien. Wel kun je in het voorjaar na de bloei eventuele ingevroren takken eraf knippen.

Enkele Pieris soorten:

 • Pieris ‘Forest Flame’. Het jonge blad is prachtig fel rood, later verkleurd het naar roze en wordt uiteindelijk groen. Deze soort bloeit met witte bloemen in april.
 • Pieris Mountain Fire. Dit is een erg sterke soort. Hij krijgt jonge rode scheuten, die later groen van kleur worden.
 • Pieris Flaming Silver. Het blad is groen van kleur, met een wit/ zilverkleurige rand. Het jonge blad is felrood.

 

Pieris hoeft niet gesnoeid worden, maar als je dit toch nodig vindt dan kan dit direct na de bloei gebeuren.

Plant Rotsheide niet in de volle zon, het blad wordt er lelijk van. Halfschaduw is de beste plek want als de plant volledig in de schaduw staat zullen er maar weinig bloemen aan de plant komen. Zorg verder voor licht vochtige humusrijke zure grond. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

16 reacties


 • marjan kuiper

  Beste Willemien,

  Graag zou ik aan je willen vragen of het bij de Pieris goed, cq noodzakelijk is, om de uitgebloeide bloemtrossen eruit te knippen.

  Met vriendelijke groet,
  Marjan Kuiper


 • Duco

  Hallo,
  Weet iemand hoe breed deze struikjes worden?
  Ik wil een border opvullen van ca 12 meter lang en 40 cm breed. Hoeveel heb ik dan nodig en moet ik dan in een enkele rij of dubbele rij plaatsen?


 • erik

  Ik wil een compacte haag maken van Pieris Japonica van ongeveer 80 cm hoog en 50 cm breed en snoei goed kan verdragen.

  Wat is de beste soort Pieris die ik hiervoor kan gebruiken?


 • ellen de roo

  als ik de pieris ook helemaal afzaag tot een stuk boven de grond,gaat hij dan weer uitlopen?,


 • Freddy

  ik heb reeds enkele jaren een Pieris japonica “carneval” staan

  Nu valt deze struik open en krijgen de bovendste rood-bruine bladeren verdroogde topjes! (HELP)

  NB; tot op heden nog geen enkele ingreep of onderhoud aan gedaan!!


 • mientje

  Je kunt ze wel snoeien heb ze vorig jaar behoorlijk terug gesnoeid en is nu prachtig , mijn vraag is kan ik hem nu verpoten ??


 • Herman

  Graag zou ik willen weten waarom bij mijn Pieris japonica Katsura het groen blad gaat hangen alsof hij droog is ondanks goed water geven.


 • Berma

  Ik zou willen weten hoe het komt dat de forest flame Pieres allemaal witte stipjes in het blad heeft .


 • Adriaan

  Ik heb een pieris jap. Little Hearth in een terraspot de bladeren worden bruin en vallen af . Ik heb kleikorrels door de grond en boven op de grond. Hoe moet ik de plant bemesten?


 • Lydia Fonteyn

  Wat moet ik doen met bevroren Struiken?


 • J brands

  Ik heb een bevroren pieris wat doe ik hiermee


 • Hilde

  De rode topjes van mijn pieris zijn bevroren. Moet ik ze verwijderen ?


 • Veltman

  Ik heb de vraag hoe ver ik de pierus met potmaat 16 van elkaar af moet zetten voor een mooi resultaat. Hoe snel groeit deze als ik ze vandaag in mijn border van 6 meter bij 50 cm zet?