Pieris – Rotsheide; verzorging, bloei, standplaats en verschillende soorten

Rotsheide

Rotsheide – Pieris japonica ‘Forest Flame’

RotsheidePieris kent veel verschillende soorten. Het is een groenblijvende plant die redelijk winterhard is. De soort met groenblijvende bladeren is sterker dan die met mooi rood uitlopend blad.

De plant houdt niet van een plek in de volle zon of een winderige plek. Het blad zal dan verdrogen en gaat er lelijk uitzien. De meeste soorten vormen in de herfst roodpaarse/ roodbruine bloemknoppen, die in maart/ april in witte, roze of rode bloemtrossen worden.

Pieris soorten zijn langzaam groeiende planten die niet groter worden dan 1,5 m. Het fijne aan deze groenblijvende planten is dat het blad tot op de grond reikt.
Rotsheide heeft zijn wortels erg aan de oppervlakte liggen, je moet dan ook niet schoffelen onder de plant. Bij strenge vorst is het aan te raden om de voet van de plant af te dekken. Gebruik turfmolm, stro of riet om de wortels van de plant te beschermen. Rotsheide kan vermeerderd worden door in het najaar te stekken.

Pieris kopen

Er zijn veel verschillende soorten. Klik op onderstaande knop om een mooie Rotsheide soort uit te zoeken en te kopen!

Rotsheide kopen

Rotsheide kopen!

Wanneer bloeit Pieris

Pieris soorten hebben smal, lancetvormig blad, wat leerachtig aanvoelt. De kleur van het blad is per soort verschillend. De planten met groenblijvend blad zijn over het algemeen sterker dan de rood gekleurde soorten.

In de herfst worden bij de meeste soorten al de bloemknoppen gevormd, die roodbruin van kleur zijn. In maart/ april zal de plant gaan bloeien met witte, roze of rode belletjesbloemen. Er zijn rechtopstaande en overhangende trossen.

Standplaats Rotsheide

Rotsheide kan niet tegen fel zonlicht, de bladeren zullen uitdrogen en lelijk worden. Hij staat het liefst op plek met lichte schaduw. Zodra Rotsheide helemaal in de schaduw staat, zullen er minder bloemen gevormd worden. Verder is het belangrijk dat de plant niet op de tocht staat.

De grond moet humusrijk zijn en zuur. De grond mag niet uitdrogen, maar moet wel goed waterdoorlatend zijn. Pieris staat mooi in de border, maar zal het winter terras ook mooi opfleuren, als kuipplant.

Planten, bemesten en snoeien van Pieris

Pieris japonica 'Debutante'Maak een ruim plantgat en vul het met een mengsel van compost en turf. Zorg dat de plant op dezelfde diepte komt te staan, als hij had in de pot. Geef de plant de eerste tijd goed water en zorg dat de wortels nooit uitdrogen.

Geef in het voorjaar compost, organische mest of heideplant voeding, geef geen kalk!

Rotsheide hoef je niet te snoeien. Wel kun je in het voorjaar na de bloei eventuele ingevroren takken eraf knippen.

Enkele Pieris soorten:

  • Pieris Valley Valentine. Een Pieris soort die bloeit met rode bloemen.
  • Pieris ‘Forest Flame’. Het jonge blad is prachtig fel rood, later verkleurd het naar roze en wordt uiteindelijk groen. Deze soort bloeit met witte bloemen in april.
  • Pieris Mountain Fire. Dit is een erg sterke soort. Hij krijgt jonge rode scheuten, die later groen van kleur worden.
  • Pieris Flaming Silver. Het blad is groen van kleur, met een wit/ zilverkleurige rand. Het jonge blad is felrood.

Klik op onderstaande button voor een overzicht van bloeiende heesters voor de tuin!

Pieris soorten Bloeiende heesters

Wanneer kan je Pieris snoeien?

Pieris hoeft niet gesnoeid worden, maar als je dit toch nodig vindt dan kan dit direct na de bloei gebeuren.