Ceratostigma plumbaginoides – Loodkruid

Ceratostigma plumbaginoides

Loodkruid

Ceratostigma plumbaginoides of Loodkruid is een langbloeiende plant met prachtige blauwe bloemen en een mooie rode herfstverkleuring van het blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging.

Dit kleine bladverliezende heestertje wordt ongeveer 30 cm hoog en is een goede bodembedekker. Hij breidt zichzelf enigszins uit met uitlopers en kan zo na verloop van tijd een mooi dicht tapijt gaan vormen.

Ceratostigma plumbaginoides is geschikt voor de rotstuin, de border en voor in potten.

Plant voor een mooi resultaat 7 à 9 stuks per vierkante meter.

Een nog jonge plant is licht gevoelig voor vorst, dek in het najaar de plant af (bijvoorbeeld met blad) en laat de afgestorven takken aan de plant zitten tot laat in het voorjaar.

Standplaats Ceratostigma plumbaginoides

De bloeiende heester staat graag op een beschutte plek in zon of lichte schaduw.

Zorg voor humus- en kalkrijke grond die licht voedselrijk en vochtig is, maar waterdoorlatend.

Laat de grond niet uitdrogen.

Bloei en blad

Ceratostigma plumbaginoides is een langbloeiende plant met laat in het jaar (september en oktober/november) blauwe bloemen aan rode steeltjes, een prachtige combinatie.

Het eironde groene blad is groen van kleur en wordt vanaf september mooi rood gekleurd en steekt dan prachtig af tegen de blauwe bloemen. In de winter sterven de bovengrondse dele van de plant af.

Verzorging Ceratostigma plumbaginoides

  • Snoei is niet nodig. Laat in het voorjaar kunnen afgestorven delen van de plant weggeknipt worden.
  • Bescherm het plantje tegen vorst door een dunne laag mulch of droge bladeren rond de voet van de plant te strooien en zorg voor een beschutte standplaats.
  • Bemest de plant in het voorjaar met organische mest.

Lees verder; Ceratostigma willmottianum

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier