Choisya ternata Goldfingers – Mexicaanse oranjebloesem

Choisya ternata GoldfingersChoisya ternata Goldfingers  of Mexicaanse oranjebloesem is een fraaie groenblijvende heester met opvallend goudgeel blad en witte bloemen in mei en juni. Lees hier alles over de verzorging, bloei en snoei van de heester.

Algemene informatie

Deze bloeiende heester wordt tot 1,5 tot 2 meter hoog en 1 m breed. Het is een langzame groeier dus het duurt wel een jaar of 10 voordat deze omvang bereikt wordt. De heester heeft een compacte groeiwijze en deze soort is redelijk winterhard.

Mexicaanse oranjebloesem staat mooi in de border of heesterborder, maar kan ook worden toegepast in een ruime kuip op het terras of balkon. Verder is hij ook geschikt voor vakbeplanting.

Zowel bloemen als blad zijn geurend en het is een groenblijvende heester. Kortom, een mooie heester waarvoor in vrijwel elke tuin wel een plek te vinden is.

Standplaats Choisya ternata Goldfingers

De heester staat graag op een warme beschutte plek in de tuin in zon of halfschaduw. Zorg voor waterdoorlatende grond die niet al te droog is. De voorkeur gaat uit naar humus- en voedselrijke grond die licht zuur is.

Choisya kopen

Er zijn verschillende soorten Choisya te koop met groen en geel blad. Alle soorten bloeien met zoet geurende witte bloemen. De heesters hebben leerachtig, glanzend blad wat een kruidige geur afgeeft bij kneuzen. Klik op onderstaande button om Choisya te kopen:

Choisya kopen

Wanneer bloeit Mexicaanse oranjebloesem?

Choisya ternata Goldfingers bloeit in de maanden mei en juni met veel zoet geurende stervormige witte bloemen. Door de heester direct na de bloei 30 cm terug te snoeien wordt een tweede bloei in september gestimuleerd. Deze bloei is wel minder rijk dan de eerste bloei.

Het leerachtige glanzende blad is lang en smal en heeft een goudgele kleur. Bij kneuzen van het blad komt er een kruidige geur vrij. Deze groenblijvende heester behoudt het hele jaar door zijn blad.

Hoe en wanneer snoei je Choisya ternata Goldfingers?

Verwijder in het voorjaar eventuele door vorst aangetaste takken. Snoei een te groot geworden heester in april rigoureus terug  tot vlak boven de grond. Er zullen dat jaar dan geen bloemen aan de heester komen. Door verjongingssnoei toe te passen voorkom je dit. Snoei hierbij gedurende drie jaar ieder jaar 1/3 van de oudste takken terug tot vlak boven de grond, zo wordt de complete heester in drie jaar verjongt en blijf je toch een bloeiend geheel houden.

Door na de eerste bloei de takken 30 cm terug te snoeien wordt de heester gestimuleerd om een tweede maal bloemen te vormen. De heester kan dan in september een tweede maal gaan bloeien.

Verzorging Mexicaanse oranjebloesem

  • Plant de heester met een mengsel van de grond uit het plantgat en turf, de heester houdt van licht zure grond.
  • Bescherm de heester bij strenge vorst en zorg dat de heester niet op een winderige plek in de tuin geplaatst wordt.
  • Bemest de heester in het voorjaar en na de snoei met organische mest of compost.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier