Choisya ternata: snoei, kopen, verzorging en standplaats

Choisya ternataChoisya ternata is een groenblijvende sierheester met stervormige witte bloemen in mei-juni en met een tweede bloei in augustus. Lees hier hoe je de heester snoeit en verzorgd en wat de beste standplaats is.

Algemene informatie Choisya ternata

  • De heester is redelijk winterhard en staat graag beschut tegen koude wind.
  • Het is een groenblijvende heester en geeft dus jaarrond kleur aan de tuin.
  • Choisya ternata bloeit rijkelijk met geurende witte bloemen.
  • Het groene blad heeft een mooie glans en geeft bij kneuzen een citroen geur af.
  • De heester kan ook als informele haag worden aangeplant.

Deze groenblijvende plant is een langzame groeier en wordt uiteindelijk ongeveer 1,5 m hoog en 1 m breed. Houd bij het aanplanten 1 stuks per vierkante meter aan.

Zowel het blad als de bloemen zijn geurend. Als het blad gekneusd wordt komt er een aromatische geur vanaf. De heester is niet giftig.

De heester staat mooi in de border, maar kan ook goed in een ruime kuip op het terras. Ook is het fraai om Choisya als haag aan te planten.

Choisya ternata kopen

Er zijn verschillende soorten van deze heester verkrijgbaar. Klik op onderstaande button om de heester online te kopen;

Standplaats Choisya ternata

De sierheester staat graag op een tegen koude wind beschutte plek in de zon of halfschaduw.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.
Zorg verder voor humus- en voedselrijke grond, die het liefst licht zuur is.

Deze prachtige heester heeft mooi gevormd glanzend blad en kan langdurig en overvloedig bloeien met heerlijk ruikende witte bloemen. De heester staat solitair mooi, maar kan ook goed als een haag worden aangeplant. Verder is de heester ook nog als kuipplant te houden, vele mogelijkheden dus. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar.

Wanneer bloeit Choisya ternata?

Choisya ternata is een rijkbloeiende heester en bloeit vanaf eind april t/m juni met stervormige witte bloemen. De bloemen geven een heerlijke zoete geur af.

Als je de heester direct na de bloei wat terugsnoeit, dan zal er in augustus nog een tweede bloei optreden, al zal deze wel minder zijn dan de eerste bloei.

Het groene blad staat met drietallen tegelijk aan de steel en is glimmend en leerachtig. Als het blad wat gekneusd wordt, komt er een citroenachtige geur vanaf. Choisya ternata is een groenblijvende plant in de winter.

Verzorging

  • Planten. Doe in het plantgat turf, de heester houdt van een licht zure grond.
  • Beschermen bij vorst. De plant is winterhard, maar kan wel schade oplopen bij strenge vorst. Zorg allereerst voor een plek uit harde wind. Staat de heester in de volle grond in de border, dek hem dan af met vliesdoek. Als de plant in een kuip is aangeplant, dan kan deze op een koele plek binnen worden gezet.
  • Snoeien van Choisya ternata: Hoe en wanneer snoei je Choisya ternata?  Door vorst aangetaste takken kunnen verwijderd worden in april, als de bloemknoppen zich al gevormd hebben. Na de eerste bloei knip je de takken ongeveer 25 cm terug,  zodat er in augustus een tweede bloei kan plaatsvinden. Na de tweede bloei kan de heester weer gesnoeid worden. Een te groot geworden struik kan in het voorjaar tot vlak boven de grond worden teruggesnoeid. Je kunt een oude struik ook gedurende drie jaren verjongen, zo blijf je bloemen houden en wordt de conditie van de struik toch weer verbeterd. Snoei hierbij verdeeld over de struik per jaar 1/3 deel van de oude takken terug.

Snoei in april eventueel aangetaste takken weg. Na de eerste bloei kunnen de takken 25 cm worden teruggesnoeid en wordt een tweede bloei gestimuleerd.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier