Groenblijvende Clematis soorten

Groenblijvende Clematis soorten

Groenblijvende Clematis soorten

Groenblijvende Clematis soorten zijn een aanwinst voor uw tuin!

Ze bloeien in het voorjaar op het hout van het vorige jaar. Omdat deze klimplanten wintergroen zijn, zijn ze over het algemeen matig winterhard. Ze hebben bescherming nodig tegen koude wind.

Hieronder vindt u van een paar mooie groenblijvende Clematis soorten een korte beschrijving, verder vertel ik in het kort iets over de verzorging en het planten van Clematis.

Clematis cartmanii Joe

Deze klimplant is een snelle groeier, heeft donkergroen blad en kan tot 1,2 meter hoog worden. De plant is matig winterhard en staat graag in de zon of halfschaduw. Clematis cartmanii Joe bloeit in april/mei met grote witte bloemen met een gele stamper.

De plant bloeit op het oude hout, zorg dus dat je niet voor de bloei gaat snoeien, want dan zal er geen bloei meer plaatsvinden. Snoei na de bloei het dode hout uit de plant.

Deze Clematis staat graag in redelijk vochtige normale tuingrond, die wel goed waterdoorlatend is.

Clematis cartmanii Avalanche

Deze groenblijvende klimplant is matig winterhard en heeft een standplaats nodig op een beschutte plek uit de koude wind. De heester wordt 2 à 3 meter hoog en heeft diep ingesneden groen blad.

Clematis cartmanii Avalanche bloeit in maart/april met witte bloemen met een geel hart. De bloemen zijn vrij groot.

De plant staat graag in vochtige normale tuingrond, die waterdoorlatend is.

Clematis armandii Apple Blossom

Deze snelgroeiende en groenblijvende Clematis is vorstgevoelig en wordt 3 tot 5 meter hoog.

De plant staat graag beschut tegen wind, een warme muur is ideaal. Het groene blad ziet er het hele jaar door mooi en glanzend uit. Deze klimplant houdt van een plek in zon of halfschaduw, maar de wortels verlangen schaduw, net als alle Clematissen.

Clematis armandii Apple Blossom bloeit in het voorjaar met veel licht roze/witte bloemen.

Clematis armandii

Deze mooie klimplant heeft leerachtig. Glanzend blad, dat donkergroen van kleur is. De plant is vorstgevoelig en verlangt een beschutte standplaats, het liefst tegen een warme muur op het zuiden.

Clematis armandii bloeit met kleine, lekker ruikende witte bloemen is april/mei. Deze klimplant kan tot ruim 3 meter hoog worden. De plant staat graag in de volle zon of in lichte schaduw, maar zorg wel dat de wortels in de schaduw komen te staan, in humusrijke goed waterdoorlatende grond. Snoeien is niet nodig, haal alleen beschadigde of dode takken weg.

Meer groenblijvende Clematis soorten:

Verzorging en het planten van Clematis

 • Clematis staat graag op een plek in de volle zon of in lichte schaduw. Hij zal dan volop bloeien. De wortels kunnen echter totaal niet tegen de warme zonnestralen. Als er niet een struik of boom voor de wortelkluit staat om voor schaduw te zorgen, dan kun je de wortelkluit zelf afschermen door een dakpan of een stuk van een stenen bloempot tegen de onderkant van de plant te plaatsen.
 • Let bij de aankoop van een Clematis op dat de plant goede sterke hoofdstengels heeft en goed vertakt is. Kijk verder of de wortels er gezond uitzien, maar zorg ervoor dat je ze niet beschadigd.
 • Een Clematis heeft steun nodig. Je kunt hem in een andere plant/boom laten groeien, tegen een pergola, schutting of muur met wat steunpunten als draden of ene klimrek. Een Clematis die bij een muur geplant wordt, moet er wel een flink stukje vanaf geplant worden. De muur zuigt namelijk veel vocht op, waardoor de wortels anders te droog komen te staan.
 • Geef Clematis jaarlijks in het voorjaar (voor de bloei) mest en nogmaals later in het seizoen en zorg ook altijd voor voldoende water, zeker bij langdurige warmte en droogte.
 • Het planten van Clematis; maak een ruim plant gat, waarbij je zorgt dat de kluit zeker 5 cm lager in de grond komt te staan dan zoals hij in de pot staat. Op deze manier voorkom je de verwelkingsziekte, waar deze planten nogal eens last van hebben.
 • Laat de gekochte plant eerst zeker 10 minuten water opzuigen door hem in een emmer water te plaatsen.
 • Druk na het vullen van het plant gat de grond goed, maar voorzichtig aan en geef de plant veel water. Blijf dit de eerstkomende tijd ook voldoende doen.
 • Zorg dat de plant voldoende steunpunten kan vinden.
 • Zorg dat de wortelkluit in de schaduw staat.

Succes met deze mooie klimplanten in uw tuin! 

1 reactie


 • Jeroen van Lierop

  Ik heb een groenbijvende clematis met witte bloemen. Nu maand Maart beginnen de bladeren bruin te worden en de stengels worden zwart. Is dit dat de plant verweking ziekte heeft, het lijkt er wel op. Wat kan ik hier aan doen, of staat de plant niet goed. Hij krijgt bijna geen zonnestralen, denk zelf dat hij te erg in de schaduw staat. Hoor graag een reactie terug negatief of positief.