Clethra alnifolia – Schijnels

Clethra alnifolia

Schijnels

Clethra alnifolia of Schijnels is een bloeiende heester met witte bloemen, die laat in de zomer bloeit en een mooie herfstverkleuring heeft met gele bladeren. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Deze bloeiende heester wordt ongeveer 2 m hoog en breed en kan goed tegen zeewind.

De bloemen trekken veel vlinders, bijen en hommels en blijven van grote sierwaarde gedurende de winter.

Standplaats Clethra alnifolia

De heester kan in de zon, als de grond voldoende vochtig is. Op een plek in halfschaduw of zelfs in de schaduw doet de heester het ook gewoon goed.

Schijnels kan goed tegen zeewind.

De grond kan het best humusrijk en vochtig maar wel waterdoorlatend zijn.

Bloei en blad

Clethra alnifolia is een langbloeiende plant, van juli t/m september, met een rijke bloei  met ongeveer 10 cm lange witte bloemen in pluimen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur.

Ook in de winter zien de uitgebloeide bloemen er mooi uit. Laat ze dus vooral aan de heester zitten.

Het blad is groen van kleur en is langwerpig van vorm. In de herfst verkleurd het blad naar geel. De heester is bladverliezend in de winter.

Verzorging Clethra alnifolia

  • Snoei. Clethra alnifolia hoeft niet gesnoeid te worden. Toch is het verstandig om af en toe in het voorjaar verjongingssnoei toe te passen. Haal hierbij enkele van de oudste takken weg tot vlak boven de grond.
  • Bemesten. Geef de heester in het voorjaar organische mest.
  • Water geven. Zorg dat de heester niet te droog komt te staan, geeft zo nodig wat water.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier