Coniferen snoeien, hoe pak je dat aan?

Geknipt voor het klusje!

Weet je, coniferen zijn een beetje als dat haar van je neefje dat altijd alle kanten op piekt. Als je het niet een beetje in toom houdt, wordt het een wildernis. Maar voordat je met wilde armbewegingen je snoeischaar tevoorschijn haalt, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Allereerst is timing alles. Voor de meeste coniferen is het beste moment om te snoeien laat in de zomer of vroege herfst. Maar waarom dan? Nou, tegen die tijd heeft de boom zijn grootste groeispurt van het jaar al achter de rug. Dus als je dan snoeit, geef je hem genoeg tijd om zich te herstellen voordat de winter invalt. Let wel, het is belangrijk dat je dit doet voordat de eerste vorst komt. Vorst kan namelijk verse snijwonden beschadigen.

Met beleid, niet als een dolle stier

Coniferen en hagen zijn een beetje eigenzinnig. Ze houden er niet van als je te diep snijdt of te veel in één keer weghaalt. Denk eraan om alleen de nieuwe groei aan de uiteinden van de takken te knippen. Dit helpt de boom gezond te blijven en stimuleert dichtere groei, waardoor je haag er voller en weelderiger uitziet.

Als je een dichte haag wilt, dan is het een goed idee om de bovenkant iets smaller te knippen dan de onderkant. Hierdoor krijgt de volledige hoogte van de haag voldoende zonlicht. En zeg nou zelf, een zongebruinde haag is toch wat iedereen wil?

Oh, en als je dode of beschadigde takken ziet? Haal ze er meteen uit! Ze kunnen ziektes aantrekken, en daar zit niemand op te wachten.

Het gereedschap dat de held maakt

Je kunt niet zomaar met elk willekeurig stuk gereedschap je coniferen te lijf gaan. Goed gereedschap is het halve werk. Zorg ervoor dat je snoeischaren scherp zijn. Een scherpe schaar maakt een schone snede, wat beter is voor de boom en sneller geneest.

Als je met grotere coniferen of hagen te maken hebt, overweeg dan een heggenschaar. Maar let op, een elektrische heggenschaar kan een beetje overkill zijn voor fijnere klusjes. Soms is een handmatige heggenschaar of snoeischaar toch echt de beste keuze.

En, heel belangrijk: draag altijd beschermende kleding en handschoenen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en je wilt niet per ongeluk je favoriete T-shirt of je vingers beschadigen.

Daar ga je dan, gewapend met kennis en klaar om je coniferen in perfecte vorm te krijgen. Met een beetje zorg en aandacht zullen ze er straks weer stralend bij staan. En als je buren je jaloers zien kijken, stuur ze dan gerust door naar dit artikel. Dan kunnen zij ook aan de slag met hun groene vingers!

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.