Cornus Controversa Variegata – Bonte Kornoelje

Cornus Controversa Variegata
Cornus Controversa Variegata – Bonte Kornoelje

Cornus Controversa Variegata wordt ook wel Bonte Kornoelje genoemd. Het is een bladverliezende sierheester of boom, die zeer goed winterhard is.

Algemene informatie

Cornus Controversa Variegata heeft een mooie brede groeiwijze in etages. Het blad is bont gekleurd, met wit/geel en groen. De heester is mooi als solitair in een border. Geef hem voldoende ruimte om mooi uit te komen.

In juni en juli krijgt de heester prachtige platte bloemschermen, met veel kleine witte pluizige bloemen. De bloemschermen kunnen een doorsnede krijgen van wel 10 cm. Na de bloei kan de heester nog bessen vormen met eenbutton blauw/zwarte kleur, maar dit gebeurd niet altijd.

Cornus Controversa Variegata staat mooi in een Japanse tuin. De heester kan 4 tot 7,5 m hoog worden en breed uitgroeien. De vorm kan het best in stand gehouden worden, dus snoei de heester alleen om dode of beschadigde takken te verwijderen. Vermeerderen kan d.m.v. het nemen van een winterstek.

Standplaats Cornus Controversa Variegata

De heester staat graag in zon of halfschaduw en staat bovendien graag beschut voor wind. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, maar niet droog.

Verder houdt de heester van een humusrijke, licht zure tuingrond.

Bloei en blad

Cornus Controversa Variegata Cornus Controversa Variegata bloeit in juni en juli met grote platte bloemschermen met witte bloemen. Na de bloei kunnen er bessen gevormd worden met een rood/ paarse kleur, maar dit gebeurd niet altijd.

De heester heeft bont blad in de kleur wit/geel, groen. Het blad is aan de onderzijde licht behaard en de nerven liggen diep in het blad. In de winter laat de heester zijn blad vallen.

Snoei

Cornus Controversa Variegata kan het best met rust worden gelaten, snoei is in principe niet nodig. Dode en beschadigde takken kunnen wel verwijderd worden, ook om wonden aan gezonde takken te voorkomen. Beschadigde takken zijn bevattelijker voor ziekten.

Cornus soorten

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • P.J.Nicolaas
    maart 17, 2013 @ 11:55 am

    Kan ik de Cornus controversa variegata ook snoeien om hem v.w.b. formaat in toom te houden.

    • maart 17, 2013 @ 7:41 pm

      Snoei kan de mooie vorm van de heester bederven. Worden de takken echt te lang, dan zou ik er een paar bijna helemaal terugknippen en een ander jaar een paar andere takken. Knip je halverwege een tak een stuk weg, dan groeien er twee takken voor terug. Succes. Groeten, Willemien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.