Dicentra spectabilis – Gebroken hartje

Dicentra spectabilis

Dicentra spectabilis – Gebroken Hartje

Dicentra spectabilis of Gebroken hartje is een vaste plant met roze/witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging.

De plant is mooi vanwege het opvallende, vrij grote grijsgroene blad en de vele hartvormige roze met witte bloemen die aan gebogen stengels hangen. Het blad raakt snel beschadigt doordat het heel teer is door het vele vocht wat het bevat.

Dicentra spectabilis wordt ongeveer 60 à 70 cm hoog en is goed winterhard. De plant is vrij kort zichtbaar in de border, doordat hij na de bloei al weer snel afsterft, om pas het volgende voorjaar weer boven de grond te komen. Zorg er dus voor dat een andere plant het ontstane gat overneemt. Zet voor een mooi resultaat meerdere planten bij elkaar in de border en houdt 5-7 planten per vierkante meter aan.

Standplaats Dicentra spectabilis

De plant staat graag in halfschaduw in gefilterd zonlicht. Een plek onder een boom of een grote struik is prima, zolang hij maar niet te dicht op de wortels ervan staat. Zorg verder voor een beschutte plek uit harde wind, de stengels van de plant kunnen namelijk gemakkelijk afbreken.

De grond moet voedselrijk, humusrijk en vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Dicentra spectabilis bloeit met roze/witte bloemen vroeg in het jaar. De plant bloeit van april/mei tot in juni met hartvormige bloemen, die onder gebogen stengels hangen.

Het blad is vrij groot en grijsgroen van kleur. Na de bloei wordt het blad al snel lelijk. Zorg er dus voor dat er een andere plant voor staat die mooi is in de zomermaanden.

Vermeerderen Dicentra spectabilis

De wat oudere plant kan in oktober gescheurd worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier