Duifkruid – Scabiosa – Schurftkruid

Duifkruid (Scabiosa) wordt ook wel Schurftkruid genoemd. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Er zijn veel verschillende soorten, met verschillende bloemkleuren. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging, soorten en over het kopen van Duifkruid.

Algemene informatie Schurftkruid

Duifkruid is een zeer langbloeiende plant, die gemakkelijk in de elke zonnige tuin te houden is.  De plant wordt gemiddeld 0.50 tot 1 m hoog. De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem.

De plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Scabiosa is goed winterhard en staat mooi in een vaste planten border, een natuurlijke tuin of in de cottagetuin.

Standplaats Duifkruid

De plant staat het liefst op een zonnige plek, maar kan eventueel ook in halfschaduw staan en verdraagt alle soorten grond, als het maar voldoende vocht bevat. De grond mag kalkrijk zijn. Het liefst staat de plant in redelijk vruchtbare grond.

Wanneer bloeit Duifkruid?

schurftkruidScabiosa heeft een lange bloei, zeker als de plant op een zonnige plek staat op vochtige grond. De plant bloeit van juni t/m oktober. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderd worden steeds weer nieuwe knoppen gevormd.

De bloemen groeien op lange stelen, hoog boven de plant uit. De plant vormt goede snijbloemen. De vele bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Voor een langdurige bloei is het belangrijk om de plant voldoende mest te geven.

Het blad  is groen van kleur en is langwerpig van vorm. De plant verliest in de winter zijn blad.

Enkele soorten Scabiosa

  • S. Butterfly Blue heeft lavendelblauwe bloemen
  • S. Alba bloeit met witte bloemen
  • S. Stafa bleoit met blauwe bloemen
  • S. Miss Willmott heeft witte bloemen
  • S. Caucasica heeft lila bloemen
  • S. Pink Mist bloeit met roze bloemen

Mijn ervaring

Deze plant zou wat mij betreft in iedere tuin moeten staan, vanwege de zeer langdurige bloei en de leuke bloemen, die veel vlinders naar de tuin trekken. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen blijft de plant maar doorbloeien. De verzorging is gemakkelijk, geef af en toe wat mest en genieten maar!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties