Elaeagnus ebbingei – Olijfwilg

Elaeagnus ebbingei
Elaeagnus ebbingei
Elaeagnus ebbingei – Olijfwilg

Elaeagnus ebbingei of Olijfwilg is een groenblijvende heester met glanzend groen blad met een opvallende zilvergrijze onderzijde.

Deze winterharde sierheester met opgaande groei kan solitair geplaatst worden maar is ook zeer goed als haag aan te planten. Plaats 2 à 3 stuks per strekkende meter.

Elaeagnus ebbingei is goed bestand tegen zeewind en zout en is in het kustgebied dan ook zeer geschikt om als haag aan te planten.

De heester is verkrijgbaar als boom, heester, leiboom, boom op stam en als kant en klare meeneemhaag.

Standplaats Elaeagnus ebbingei

De heester staat graag in de zon of in halfschaduw. Hoe meer zon de heester vangt, hoe groter de kans is dat de heester gaat bloeien en rode bessen kan vormen (als er niet gesnoeid wordt).

De grond mag droog en voedselarm zijn en waterdoorlatend.

De heester verdraagt zeewind goed.

Blad en bloei

De heester heeft glanzend leerachtig blad. Het blad is groen met een zilvergrijze onderzijde. Nieuw jong blad heeft een mooie brons kleur. De heester is groenblijvend, alleen tijdens zeer strenge vorst kan een gedeelte van het blad uitvallen.

Elaeagnus ebbingei bloeit in oktober met onopvallende witte bloemen, die een heerlijke zoete geur verspreiden en aantrekkelijk zijn voor bijen. Na de bloei kunnen er rode bessen gevormd worden, die aantrekkelijk zijn voor vogels.

Snoei

Elaeagnus ebbingei hoeft niet gesnoeid te worden als de heester solitair is aangeplant. De heester wordt dan gemiddeld 2,5m hoog en 2 m breed. Als de heester als haag is aangeplant dan kan deze het best twee keer per jaar gesnoeid worden, in april en september. Zo wordt een mooie volle haag verkregen.

Elaeagnus ebbingei Limelight is een mooie soort met groengeel blad.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.