Eupatorium of Leverkruid

Eupatorium

Eupatorium of Leverkruid

Eupatorium of Leverkruid is een vaste plant, die goed winterhard is. Het is een langbloeiende plant en een snelgroeiende plant.

Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van Leverkruid.

Algemene informatie

In de winter verliest de plant zijn blad. De stengels met de bloemschermen blijven de hele winter staan, en geven een mooi silhouet aan de tuin met sneeuw.

Eupatorium heeft hoog opgaande, rode stengels, met groen blad en grote rood/ paarse bloemschermen. Leverkruid bloeit langdurig en de bloemen zijn zeer in trek bij vlinders, bijen en vliegen. Er zijn verschillende soorten Eupatorium.

Bij mij in de tuin staat Eupatorium Mac. ‘Riesenschirm’, een soort die tot 2 meter hoog wordt en zeer grote bloemschermen vormt. Doordat Leverkruid zo laat in het seizoen nog in bloei staat, met grote zware bloemschermen, is het van belang om de plant te steunen door opbinden, anders zullen de hoge stengels snel omwaaien met wind. De plant staat mooi achter in een border.

Vermeerderen van de plant kan d.m.v. scheuren van de plant in het najaar of voorjaar.


Eupatorium

Standplaats Eupatorium

De plant staat graag in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw. De plant houdt van vochthoudende grond, die goed waterdoorlatend en voedzaam is, verder mag de grond kalkrijk zijn.

Wanneer bloeit de plant?

Eupatorium bloeit langdurig, van juli t/m oktober, met grote rood/paarse bloemschermen. Na de bloei vormen de bloemschermen pluisjes, waarmee zaad wordt verspreid. De plant zaait zichzelf dan ook uit in de tuin. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor insecten.

Hoe snoei je Leverkruid?

De stengels van leverkruid kunnen de hele winter blijven staan tot in het voorjaar. Knip dan de stengels tot aan de grond af. Vanuit de grond ontwikkeld de plant weer geheel nieuwe takken.

Planten van Leverkruid

Als je meerdere Eupatorium planten neer gaat zetten, houdt dan een onderlinge afstand van ongeveer 70 cm aan. Vermeng de grond uit het plantgat met compost en humus, en vul daarmee het plantgat op.

Andere mooie Eupatoriumsoort

Eupatorium rugosum Chocolate