Eupatorium of Leverkruid

EupatoriumEupatorium of Leverkruid is een vaste plant, die goed winterhard is. Het is een langbloeiende plant en een snelgroeiende plant.

Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van Leverkruid.

Algemene informatie

In de winter verliest de plant zijn blad. De stengels met de bloemschermen blijven de hele winter staan, en geven een mooi silhouet aan de tuin met sneeuw.

Eupatorium heeft hoog opgaande, rode stengels, met groen blad en grote rood/ paarse bloemschermen. Leverkruid bloeit langdurig en de bloemen zijn zeer in trek bij vlinders, bijen en vliegen. Er zijn verschillende soorten Eupatorium.

Bij mij in de tuin staat Eupatorium Mac. ‘Riesenschirm’, een soort die tot 2 meter hoog wordt en zeer grote bloemschermen vormt. Doordat Leverkruid zo laat in het seizoen nog in bloei staat, met grote zware bloemschermen, is het van belang om de plant te steunen door opbinden, anders zullen de hoge stengels snel omwaaien met wind. De plant staat mooi achter in een border.

Vermeerderen van de plant kan d.m.v. scheuren van de plant in het najaar of voorjaar.


Eupatorium

Standplaats Eupatorium

De plant staat graag in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw. De plant houdt van vochthoudende grond, die goed waterdoorlatend en voedzaam is, verder mag de grond kalkrijk zijn.

Wanneer bloeit de plant?

Eupatorium bloeit langdurig, van juli t/m oktober, met grote rood/paarse bloemschermen. Na de bloei vormen de bloemschermen pluisjes, waarmee zaad wordt verspreid. De plant zaait zichzelf dan ook uit in de tuin. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor insecten.

Hoe snoei je Leverkruid?

De stengels van leverkruid kunnen de hele winter blijven staan tot in het voorjaar. Knip dan de stengels tot aan de grond af. Vanuit de grond ontwikkeld de plant weer geheel nieuwe takken.

Planten van Leverkruid

Als je meerdere Eupatorium planten neer gaat zetten, houdt dan een onderlinge afstand van ongeveer 70 cm aan. Vermeng de grond uit het plantgat met compost en humus, en vul daarmee het plantgat op.

Andere mooie Eupatoriumsoort

Eupatorium rugosum Chocolate

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

5 reacties


 • corry de langen

  beste Willemien,ik heb een vraag ,,
  ik heb leverkruid in de tuin staan(2mtr hoog) waar ik heel erg dol op ben maar hij groeit alles omver,,hij laat geen plekje onbenut,ik heb al eens geprobeerd om hem gedeeltelijk weg te halen ,maar ik vrees dat ik een kraan moet laten komen ,ik krijg er geen spa onder,weet jij een oplossing?
  gr Corry


 • corry de langen

  lieve Willemien,hoe kan ik mijn leverkruid in toom houden,ik krijg er geen spa onder,hij gaat de hele tuin door


  • Willemien Mostert

   Beste Corry,
   Het is mij vorig jaar ook niet zelf gelukt. De plant krijgt hele stevige, harde kluiten. Mijn man heeft het echter wel voor elkaar gekregen met een heel stevige schep.
   Hopelijk gaat het je nog lukken, succes ermee.
   Met vriendelijke groeten, Willemien.


 • Arie Buurman

  Wij hebben zelfs een kleine graafmachine moeten huren. Hij moest weg i.v.m. plaatsen schutting. Maar ik ga snel weer een nieuwe kopen.