Eupatorium rugosum Chocolate – Koninginnekruid – Leverkruid

Eupatorium rugosum ChocolateEupatorium rugosum Chocolate of Koninginnekruid of Leverkruid is een bijzondere vaste plant vanwege het donkergekleurde paarsbruine blad in combinatie met de witte bloemen. Lees hier alles over de verzorging, standplaats, bloei en snoei van de plant.

Algemene informatie over Eupatorium rugosum Chocolate

De plant is winterhard en bladverliezend, heeft een opgaande groei en wordt ongeveer 1.40 m hoog. De bloemen trekken veel vlinders en bijen naar de tuin en zijn goed als snijbloem te gebruiken.

Leverkruid is geschikt voor achter in de border of als solitair en kan verder goed aan de vijverrand staan, waar de grond wat vochtig is. Houdt bij het aanplanten een aantal aan van 5 tot 7 planten per vierkante meter voor een mooi resultaat in de border.

Standplaats Eupatorium rugosum Chocolate

De plant kan zowel in de zon als in halfschaduw staan,maar in de volle zon zal hij wel een vochtige grond verlangen.

De grond kan het best humus-en voedselrijk zijn, vochtig maar wel waterdoorlatend. Een licht kalkrijke grond wordt ook gewaardeerd door de plant.

Bloei en blad

Eupatorium rugosum Chocolate is een langbloeiende plant die bloeit  van augustus t/m oktober met witte kleine bloemen in schermen.

De bloemen steken mooi af bij het donkere blad en zijn geschikt als snijbloem. Insecten komen op de bloemen af.

Het blad is getand aan de randen en is paarsbruin van kleur. Later in het jaar wordt het blad wat meer groen. In de winter is de plant bladverliezend.

Verzorging Eupatorium rugosum Chocolate

  • Snoei. De vrij stevige stengels kunnen gemakkelijk een winter lang aan de plant blijven en hebben dan nog wel sierwaarde. Knip ze vroeg in het voorjaar af. Vanuit de grond zullen weer frisse nieuwe stengels komen groeien.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.
  • Vermeerderen. Vermeerderen kan door de plant in het voorjaar te scheuren en de afzonderlijke delen uit te planten. Het is sowieso aan te raden om dit na een aantal jaren te doen om de plant in goede conditie te houden.

Een andere mooie Euparorium soort

Eupatorium mac. Riesenschirm

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier