Hakonechloa macra – Hakonegras – Japans siergras

Hakonechloa

Japans Siergras

Hakonechloa macra of Hakonegras is een Japans siergras met mooi groen afhangend blad met een mooie herfstverkleuring. Lees hier alles over de standplaats, bloei, het fraaie blad en snoei en onderhoud van het siergras.

Dit siergras groeit vrij langzaam en is geschikt voor de kleine tuin. Het gras wordt ongeveer 30 cm hoog en 40 cm breed.

Hakonechloa macra staat mooi langs de rand van een border, solitair of in een pot op het terras.

Dit siergras woekert niet en is winterhard.

Plant voor een mooi resultaat 5 à 7 stuks per vierkante meter.

Standplaats Hakonechloa macra

Hakonegras staat graag op een plek in halfschaduw. Het kan ook in de volle zon staan, maar dan moet de grond wel voldoende vochtig zijn.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Blad en bloei

Japans Siergras heeft mooi fris groen afhangend blad, wat bijna tot aan de grond reikt. Het blad is smal van vorm. In het najaar verkleurd het blad mooi naar geel/oranje/rood, afhankelijk van of het blad veel of weinig zon vangt. Het blad zal in een milde winter lang mooi kunnen blijven.

Hakonegras heeft in de maanden augustus, september en oktober een onopvallende bloei met pluimen. De bloei is totaal ondergeschikt aan het fraaie blad.

Onderhoud Hakonechloa macra

  • Bemest het siergras in het voorjaar met organische mest.
  • Vermeerderen kan in het voorjaar plaatsvinden door de al wat oudere plant (vanaf 3 jaar) te scheuren en de afzonderlijke stukken uit te planten.
  • Snoei kan in het vroege voorjaar plaatsvinden door het lelijke blad terug te knippen.

Hakonechloa macra Aureola is een bontgekleurde soort met geel blad met dunne groene strepen.

Hakonechloa macra Albostriata is een soort met groen blad met gele lengtestreep.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier